AnxietateAnxietatea -ce este si care sunt simptomele?

Anxietatea este un simptom prezent în multe tulburări psihice și boli somatice.

Cum este trăită subiectiv? Anxietatea este trăită subiectiv foarte variat, ca de exemplu sub formă de neliniște, panică asociată cu palpitații, senzație de sufocare.

Anxietatea și fricaAnxietatea și frica sunt două stări cu origine comună.

Originea comună a anxietății și fricii

Anxietatea este prezentă ca stare normală în viața zilnică de ex devenim neliniștiți în fața unui eveniment prezent sau viitor, ne frământă rezolvarea unei probleme sau ne cuprinde panica într-o situație neprevăzută. Anxietatea care ține de patologie este definită printr-o intensitate care perturbă funcționarea normală a persoanei în viața zilnică.

Atacul de panică

Atac de panicăNu este un diagnostic în sine ci o condiție psihiatrică care apare în multe tulburări psihice. Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, DSM-IV-TR, se pune diagnosticul de Sindrom de Panică (cu sau fără agorafobie).

Un atac de panică se definește ca un episod bine delimitat de teamă sau stare de discomfort, intensiv, larg și difuz, care poate fi caracterizat prin dramatism pentru persoana în cauză dar și pentru cei din jur.

Fobii SpecificeCe sunt fobiile specifice?

Ceea ce definește fobia este teama irațională legată de o situație sau obiect. Teama este intensă și durabilă de ex teama de a călători cu avionul, teama de păianjeni, teama de sânge, teama de injecții etc., pentru a aminti doar unele dintre fobiile specifice.

 

Fobie SocialaCe este fobia socială?

Teama bine definită și stabilă de a atrage atenția asupra sa în una sau mai multe și diferite situații sociale. Este vorba despre situații în care persoana se teme că va fi evaluată prin prisma prestațiilor sale sociale, a performanțelor în plan social.

 

Tulburare obsesiv-compulsivăCe este tulburarea obsesiv-compulsivă?

Cunoscută sub numele de OCD (Obsessive Compulsive Disorder) această tulburare psihică constă în gânduri obsesive și acțiuni repetitive, compulsive. Gânduri obsesive sunt gânduri care se repetă (de exemplu același gând că este murdar pe mâini, oricât de mult s-ar spăla, revine în mintea unei persoane).

Sindromul de stres posttraumatic Ce este sindromul de stres posttraumatic?

Cunoscut sub denumirea de PTSD (posttraumatic stress disorder) sindromul apare după trăirea unor întâmplări și evenimente ca război, catastofe naturale, tortură, viol, martor la omucidere sau amenințarea cu omuciderea, amenințare la adresa propriei vieți.

Ce este anxietatea generalizata

Sindromul de anxietate generalizata, cunoscut sub denumirea GAD (Generalized Anxiety Disorder), se definește ca prezența continua a starii de anxietate cuplata cu neliniște și îngrijorare exagerata, legata de diferite circumstanțe de viața. Durata de manifestare a acestor simptome trebuie sa fie de mai multe zile la rând pe o perioada de șase luni, pentru ca diagnosticul sa fie pus.

Ce este sindromul de stres acut?

Atât sindromul de stres posttraumatic cât și sindromul de stres acut sunt generate de expunerea la un eveniment traumatic.

Expunerea unei persoane la o traumă (sau participarea ca martor) care implică decesul unei persoane apropiate, vătămare gravă, amenințare la adresa integrității personale sau a altora, determină simptome de anxietate, spaimă și senzația de lipsă de ajutor.

Cum se pune diagnosticul de anxietate?

Sindromul de Anxietatecu tot registrul de tulburări anxioase este diagnosticat prin interviul clinic și observarea comportamentului în situații clinice, teste și chestionare completate de către persoana suferindă.

Există două sisteme de diagnostic utilizate în întreaga lume în diagnosticarea tulburărilor psihice, implicit a tulburărilor de anxietate: Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale cunoscut sub numele de DSM-IV-TR, elaborat de Asociația Americană de Psihiatrie și revizuit în anul 2000. Cea mai nouă ediție a apărut în 2013.

Al doilea sistem este elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, bine cunoscuta Clasificare Internațională a Bolilor sau ICD-10, text revizuit în 2010.

Fiecare tulburare de anxietate are criterii de diagnostic care trebuie îndeplinite pentru ca diagnosticul să fie pus.

 

În diagnosticarea sindromului de anxietate se folosesc interviuri clinice structurate sau semi-structurate, cuprinzătoare, care evaluează criteriile de diagnostic așa cum sunt ele descrise în DSM-IV-TR, pentru toate tulburările anxioase. Astfel psihiatrul poate apela la ghiduri de interviu ca SCID, ADIS sau MINI.

 

Tipuri de interviuri în diagnosticarea anxietății

1) Interviul Clinic Structurat, SCID-IV sau The Clinical Structured Interviu for DSM-IV (First, Gibbon, Hilsenroth, Segal, 2004).

2) Interviul pentru Tulburarea Anxioasă, ADIS-IV sau Anxiety Disorder Interview Schedule for DSM-IV (Di Nardo, Brown, Barlow, 1994).

3) Mini Interviu Neuropsihiatric, MINI sau Mini International Neuropsychiatric Interview (Sheehan et al, 1997). Acest interviu structurat este mai scurt decât celelalte două.

 

Subcategorii