Cum se pune diagnosticul de anxietate?

Sindromul de Anxietatecu tot registrul de tulburări anxioase este diagnosticat prin interviul clinic și observarea comportamentului în situații clinice, teste și chestionare completate de către persoana suferindă.

Există două sisteme de diagnostic utilizate în întreaga lume în diagnosticarea tulburărilor psihice, implicit a tulburărilor de anxietate: Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale cunoscut sub numele de DSM-IV-TR, elaborat de Asociația Americană de Psihiatrie și revizuit în anul 2000. Cea mai nouă ediție a apărut în 2013.

Al doilea sistem este elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, bine cunoscuta Clasificare Internațională a Bolilor sau ICD-10, text revizuit în 2010.

Fiecare tulburare de anxietate are criterii de diagnostic care trebuie îndeplinite pentru ca diagnosticul să fie pus.

 

În diagnosticarea sindromului de anxietate se folosesc interviuri clinice structurate sau semi-structurate, cuprinzătoare, care evaluează criteriile de diagnostic așa cum sunt ele descrise în DSM-IV-TR, pentru toate tulburările anxioase. Astfel psihiatrul poate apela la ghiduri de interviu ca SCID, ADIS sau MINI.

 

Tipuri de interviuri în diagnosticarea anxietății

1) Interviul Clinic Structurat, SCID-IV sau The Clinical Structured Interviu for DSM-IV (First, Gibbon, Hilsenroth, Segal, 2004).

2) Interviul pentru Tulburarea Anxioasă, ADIS-IV sau Anxiety Disorder Interview Schedule for DSM-IV (Di Nardo, Brown, Barlow, 1994).

3) Mini Interviu Neuropsihiatric, MINI sau Mini International Neuropsychiatric Interview (Sheehan et al, 1997). Acest interviu structurat este mai scurt decât celelalte două.

 

Teste Chestionare Anxietate Cele mai frecvente teste și chestionare folosite pentru în screening și diagnosticul anxietății sunt:

Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)

Scala de depresie și anxietate Hamilton cunoscută sub denumirea scala HADS.