Atacul de panică

Atac de panicăNu este un diagnostic în sine ci o condiție psihiatrică care apare în multe tulburări psihice. Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, DSM-IV-TR, se pune diagnosticul de Sindrom de Panică (cu sau fără agorafobie).

Un atac de panică se definește ca un episod bine delimitat de teamă sau stare de discomfort, intensiv, larg și difuz, care poate fi caracterizat prin dramatism pentru persoana în cauză dar și pentru cei din jur.

Fobii SpecificeCe sunt fobiile specifice?

Ceea ce definește fobia este teama irațională legată de o situație sau obiect. Teama este intensă și durabilă de ex teama de a călători cu avionul, teama de păianjeni, teama de sânge, teama de injecții etc., pentru a aminti doar unele dintre fobiile specifice.

 

Fobie SocialaCe este fobia socială?

Teama bine definită și stabilă de a atrage atenția asupra sa în una sau mai multe și diferite situații sociale. Este vorba despre situații în care persoana se teme că va fi evaluată prin prisma prestațiilor sale sociale, a performanțelor în plan social.

 

Tulburare obsesiv-compulsivăCe este tulburarea obsesiv-compulsivă?

Cunoscută sub numele de OCD (Obsessive Compulsive Disorder) această tulburare psihică constă în gânduri obsesive și acțiuni repetitive, compulsive. Gânduri obsesive sunt gânduri care se repetă (de exemplu același gând că este murdar pe mâini, oricât de mult s-ar spăla, revine în mintea unei persoane).

Sindromul de stres posttraumatic Ce este sindromul de stres posttraumatic?

Cunoscut sub denumirea de PTSD (posttraumatic stress disorder) sindromul apare după trăirea unor întâmplări și evenimente ca război, catastofe naturale, tortură, viol, martor la omucidere sau amenințarea cu omuciderea, amenințare la adresa propriei vieți.

Ce este anxietatea generalizata

Sindromul de anxietate generalizata, cunoscut sub denumirea GAD (Generalized Anxiety Disorder), se definește ca prezența continua a starii de anxietate cuplata cu neliniște și îngrijorare exagerata, legata de diferite circumstanțe de viața. Durata de manifestare a acestor simptome trebuie sa fie de mai multe zile la rând pe o perioada de șase luni, pentru ca diagnosticul sa fie pus.