Fobie SocialaCe este fobia socială?

Teama bine definită și stabilă de a atrage atenția asupra sa în una sau mai multe și diferite situații sociale. Este vorba despre situații în care persoana se teme că va fi evaluată prin prisma prestațiilor sale sociale, a performanțelor în plan social.

 

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

 

Teama în fobia socială

 • de a se situa în centrul atenției;

 • de a se expune în fața unor persoane necunoscute cu risc de a fi evaluat și (sau) criticat de către acestea;

 • de a se face de râs prin insuficiență în prestația sa socială; 

 • de a avea senzația de jenă sau de înjosire;

 • de a roși când îi este rostit numele sau este introdus unor persoane necunoscute, persoane care ocupă poziții înalte, persoane cu autoritate sau persoane de sex opus considerate atractive; 

 • de a avea tremurături ale mâinilor când manâncă sau bea o cafea în prezența unor astfel de persoane;

 • teama de a-i tremura vocea când ia cuvântul în fața unui grup sau are o discuție cu persoane din categoria menționată.

Diferența între a fi rușinos, situație prin care a trecut fiecare dintre noi și a avea fobie socială nu este foarte clar delimitată.

Semnele și simptomele descrise pot să apară la o persoană cu fobie socială dar nu cu intensitatea (tăria) și amplitudinea pe care o trăiește subiectiv persoana respectivă.

În fobia socială există senzația că teama este nerezonabilă sau exagerată.

Cea mai de temut este teama:

 • de a vorbi în fața altora;
 • de a fi lăsat singur în compania unor persoane necunoscute fiind nevoit să poarte o conversație cu acestea;
 • de a întâlni sau a fi prezentat unor oameni noi, de regulă autorități; 
 • de a mânca în prezența lor, de a întreba ceva sau a purta o discuție; 
 • de a se face de râs în fața altora prin comiterea unor greșeli;
 • de a se dovedi insuficient și incapabil în conversație;
 • de a arăta că este anxios, nervos, teama că ceilalți îi observă nervozitatea.

Expunerea la situații sociale (contacte sociale) sau stimulii fobici duce la anxietate sau atac de panică.

 

Fobia socială limitată sau generalizată
 • fobia socială este limitată atunci când anxietatea se manifestată doar în anumite situații ca de ex teama de a lua cuvântul în fața celorlalți (grup) sau a lua contact cu persoane necunoscute;

 • sau fobie socială generalizată atunci când anxietatea apare în majoritatea situațiilor descrise mai sus.

 

Comportamente de siguranță

Expunerea la situații sociale nu poate fi evitată, face parte din viața omului. Persoanele cu fobie socială recurg la comportamente de siguranță pentru a evita situațiile și contactele sociale în scopul de a reduce anxietatea. Unele dintre acestea sunt: 

 • recurgerea la un machiaj abundent pentru a masca roșeața feței; 

 • folosirea ochelarilor de soare pentru a ascunde nervozitatea; 

 • purtarea de haine mai largi pentru a ascunde tremurăturile;

 • tusea la începutul sau în timpul unui discurs pentru a ascunde tremurul vocii;

 • ținerea unei cești de cafea cu ambele mâini pentru a ascunde nervozitatea și tremurăturile;

 • și nu în ultimul rând consumul de alcool pentru a trăi mai ușor stabilirea de contacte sociale.

Întrucât în fobia socială ceea ce generează simptome de anxietate este contactul cu oamenii se poate folosi termenul antropofobie.

Prevalența fobiei sociale. Conform datelor statistice din Europa și SUA fobia socială se întalneste la 10-15% din populatia adultă. Se apreciază că fobia socială este unul dintre mai frecvente tulburări în cadrul sindromului anxietate. Diagnosticul de fobie socială este frecvent dar ignorat. Probabil că datele statistice sunt mult mai crescute dacă luăm în considerare faptul că persoanele cu fobie socială nu caută asistență medicală și rămân nediagnosticate. Fobia socială este întâlnită în proporție egală atât la bărbați cât și la femei.

Debut și posibile cauze ale fobiei sociale. Fobia socială debutează în copilărie sau adolescență. Drept cauze sunt implicați factorii genetici, bolile (fobiile) psihice ale părinților, mediul de dezvoltare și creștere în copilărie, schimbări frecvente de mediu ca și lipsa de abilități cerute de adaptarea la un nou mediu de de viață, pentru a numi doar câteva dintre cauzele fobiei sociale.

 

Diferența între agorafobie, anxietate generalizată și fobia socială

Toate aceste fobii sunt caracterizate prin simptome de anxietate dar în timp ce persoana cu agorafobie se teme de mulțime iar persoana cu anxietate generalizată trăiește o stare de anxietate continuă, persoana cu fobie socială nu are dificultăți de a se afla în locuri publice ca cinematografe, săli de concerte, aule universitare.

Dificultățile apar atunci când persoana devine centrul atenției și este nevoită să ia cuvântul în mulțime, să ia contact cu anumite persoane cu autoritate și status social înalt. Problema apare atunci când prestația sa poate fi evaluată și criticată (adică modul de stabilire a contactului în sine, conținutul conversației, comportamentul în timpul unei conversații etc). Simptomele de anxietate pot fi generate de gândul că nu se ridică la nivelul cerințelor celorlalți, că nu are suficiente cunoștințe sau abilități ca să facă față situației.  

Persoana cu fobie socială poate să meargă la o conferință în care sunt diferiți experți susțin prelegeri. Aici se poate pierde în mulțime. Aceeași persoană are dificultăți în a participa la seminarii de lucru în care este nevoită să ia cuvîntul în fața altora și mai mult, să meargă la o băutură, după seminarii împreună cu persoane care fac parte din grup. Alte situații dificile sunt: participarea la seri de dans, participarea la mese festive, pauza de masă împreună cu alții, contactul cu persoane publice sau cu persoane de sex opus. 

Persoana cu fobie socială întreține relațiile cu familia și prietenii apropiați dar are dificultăți în a stabili noi contacte sociale cu persoane din categoria amintită. Persoana cu fobie socială nu are probleme în a lua contact ca anonim cu o persoană de pe stradă. Dificultatea apare atunci când se teme de evaluare și critică. Persoanele cu fobie socială au puțini prieteni și o rețea socială redusă, pot ajunge să se izoleze social și să aibă dificultăți în carieră sau în planul relațiilor personale. 

Persoanele cu fobia socială  pot dezvolta o depresie sau recurg la consumul de alcool pentru a depăși dificultățile în a stabili contacte sociale (ceea ce poate duce la alcoolism).

Și senzațiile corporale sunt diferite:

 • în fobia socială: roșeața feței, tremurături ale mâinilor;

 • în agorafobie: senzație de nod în gât, amețeli, slăbiciune în brațe și membre inferioare, senzația de instabilitate;

 • în anxietatea generalizată: tensiune, încordare sau durere musculară, dificultăți de înghițire.