Tulburare obsesiv-compulsivăCe este tulburarea obsesiv-compulsivă?

Cunoscută sub numele de OCD (Obsessive Compulsive Disorder) această tulburare psihică constă în gânduri obsesive și acțiuni repetitive, compulsive. Gânduri obsesive sunt gânduri care se repetă (de exemplu același gând că este murdar pe mâini, oricât de mult s-ar spăla, revine în mintea unei persoane).

 

Image courtesy of  jackhumm at FreeDigitalPhotos.net

 

Gândurile obsesive sunt percepute de persoana în cauză ca lipsite de sens dar nu pot fi controlate în mod voit. Ele generează anxietate. Ele nu sunt doar neliniște în fața unor probleme reale căci teama de murdărie, teama de contaminare se manifestă și în locuri în care riscul de murdărire sau contaminare este mic. Persoana suferindă încearcă să ignore aceste gânduri obsesive sau să acționeze asupra lor prin alte gânduri sau acțiuni.

Acțiuni compulsive sunt acțiuni fizice concrete pe care persoana suferindă se simte constrânsă să le efectueze (de ex spălarea foarte frecventă, necontrolată a mâinilor, controlul repetat al aparatelor electrice înainte de părăsirea locuinței) sau acțiuni mentale (cum ar fi numărarea în gând de la 1 la 200, repetarea unui anumit cuvânt de nenumărate ori).

Întrucât simptomele tulburării obsesiv-compulsive sunt reprezentate de anxietate intensă, acțiunile compulsive se efectuează fie cu scopul de a preveni sau reduce anxietatea, fie cu scopul de a preveni producerea evenimentelor de care persoana respectivă se teme (de ex îmbolnăvirea, contaminarea cu microbi). 

Gândurile, impulsurile sau fanteziile obsesive pun în mișcare un fel de ritual pe care persoana suferindă îl urmează cu strictețe, fără abateri. Teama de murdărie poate deveni atât de solicitantă încât persoana suferindă își împarte casa într-o zonă curată și una murdară. De câte ori trece dintr-o parte în alta persoana este dominată de gânduri și impulsuri obsesive legate de murdărie care sunt urmate de acțiune: spălarea mâinilor și a feței, dezinfectarea clanțelor de la uși, schimbarea încălțămintei, dezinfectarea scaunelor pe care se așează etc. Suferința poate ajunge să fie de nedescris, cu repercursiuni asupra exercitării profesiei, menținerii relațiilor sociale și desfășurării activității zilnice. Persoana care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă devine conștientă la un moment dat de exagerarea gândurilor obsesive și a acțiunilor pe care le efectuează. Apare sentimentul de vină, din această cauză suferindul nu caută ajutor. 

 

Sindromul sau Tulburarea Obsesiv-Compulsivă Simptome

Există patru mari grupe de simptome ale tulburării obsesiv-compulsive (OCD), fiecare grup de simptome având o anumită temă:

1. Gânduri obsesive de contaminare (prin contactul cu substanțe din mediu, murdărie, dejecții umane, urină etc). Acțiunile compulsive constau în ritualuri de spălare a mâinilor, dușuri, băi, curățenia locuinței, dezinfectarea veselei, spălarea fructelor și zarzavaturilor etc., ritualuri care se execută extrem de frecvent. Spălarea poate deveni atât de impulsiv-compulsivă și de neconceput ca de ex spălarea mâinilor cu soluție de clor, care duce la ezeme sau alte boli de piele.

2. Gânduri obsesive de îndoială cu privire la acțiuni pe care persoana în cauză se teme că nu le-a efectuat corect. Există gândul că aceste acțiuni incomplete ar putea duce la accidente în locuință ca de ex incendiu prin uitarea aprisă a aragazului, inundarea vecinilor prin uitarea deschisă a robineților de apă, explozie prin uitarea deschisă a gazului etc. Acțiuni compulsive sunt controalele, controlul repetat, exagerat al aragazului, gazelor, electricității, robineților de apă, înainte de părăsirea locuinței și nu numai. 

3. Gânduri obsesive legate de simetrie și perfecțiune. Astfel, toate obiectele din jur trebuie să-și păstreze locul și să fie simetrice. Vaza de flori trebuie să se afle pe aceeași etajeră, în aceeași poziție, scaunele să fie aranjate de o parte și de alta, în linie, fotoliile trebuie să fie pe locurile lor, la distanțe egale față de un reper, fără a fi acceptate diferențe mici de câțiva centimetri etc. Acțiuni compulsive sunt aranjarea, punerea în ordine. Abaterile de la o anumită ordine, poziție, aranjament, este atât de perturbatoare încât persoana suferindă nu poate să-și continue activitatea sau să se relaxeze până când nu restabilește ordinea.

4. Gânduri obsesive legate de păstrarea lucrurilor de teama de a nu arunca ceva valoros. Acțiuni compulsive sunt colecționarea de lucruri mărunte ca ambalaje, pungi, obiecte de decor, magazine și reviste vechi, haine etc.   

Alte grupe sunt:

Gânduri obsesive legate de interzicere iar acțiunile compulsive sunt ritualuri de numărare, care se fac cu scopul de a reduce anxietatea. Apariția gândului obsesiv duce la declanșarea ritualului de numărare, persoana în cauză numără de ex pâna la 10 cu voce tare. Numărătoarea se poate referi la cuvinte, semne de pe stradă, numărarea din zece în zece sau persoana suferindă găsește alte strategii prin care crede că ține anxietatea în frâu (ex numără folosind multipli de 10 și, când ajunge la o anumită cifră, se crede scăpată de suferință).

Gânduri obsesive de natură agresivă, teama de a vătăma o altă persoană; de ex tânăra mamă se teme obsesiv de omorârea propriului nou-născut, aruncarea lui de la balcon, aruncarea copilului pe podea sau gânduri obsesiv-agresive îndreptate către vătămarea altor persoane. Gândurile obsesive pot fi cuplate cu simptome de anxietate față de obiecte tăioase ca foarfeci și cuțite. Acțiunile compulsive sunt legate de ascunderea acestor obiecte și a altora în lăzi închise, care nu sunt la îndemână, persoana respectivă nu iese pe balcon, refuză să fie lăsată singură în casă etc.

Prevalența tulburării obsesiv-compulsive. Cât de frecvent este întâlnită tulburarea psihică obsesiv-compulsivă? Aproximativ 1.5% din populația adultă suferă de această boală. Se întâlnește la fel de frecvent atât la femei cât și la bărbați.

Debut și posibile cauze ale tulburării obsesiv-compulsive. OCD apare la adolescență sau la adultul tânăr dar tulburarea poate fi întâlnită încă din copilărie, are o evoluție cronică și duce la probleme serioase dacă nu este tratată. Persoanele cu acest diagnostic suferă de asemenea de sindrom de panică, fobie socială sau depresie. În apariția acestei boli sunt inscriminați atât factorii genetici, factori de mediu sau leziuni cerebrale. Un rol important îl joacă prezența tulburărilor de personalitate, OCD apare mai frecvent la persoane cu tulburare de personalitate anancastă care se fixează obsesiv pe reguli, ordine, regulamente, perfecționism, conștiinciozitate mare, intoleranță față de corupție etc (OCD apare în proporție de aproximativ 25% la aceste persoane) ca și trăsăturile de personalitate (cum ar fi rigiditatea, perfecționismul).