Depresia sau Tulburarea depresivă are multe fețe
Unele dintre cele mai proeminente simptome de depresie sunt tristețea patologică, lipsa speranței, sentimente de devalorizare, lipsa dorinței sexuale și lipsa de scop în viață.
Tipuri de depresie: Depresie severă, moderată sau ușoară
Depresia majoră este o depresie severă care satisface criteriile unei stări avansate de depresie. În cele mai severe cazuri depresia capătă trăsăturile unei psihoze depresive incluzând simptome ca halucinații auditive sau iluzii.
Cea mai severă formă depresia majoră sau unipolară
Această formă de depresie poate avea un tablou clinic dramatic cu stări psihice dominate de stări emoționale de deznădejde, lipsă de speranță, lipsă de scop în viață, regret, dezamăgire. Depresia majoră are un risc crescut de sinucidere.
Ce este distimia sau depresia cronică?
Cunoscută și sub numele de depresie minoră sau depresie cronică, distimia are simptome ca în depresie.
Simptomele nu au însă aceeași intensitate ca în depresia majoră; ele sunt mai atenuate ca intensitate și sunt de durată mai lungă.
Depresia în tulburarea bipolară
Boala maniaco-depresivă sau tulburarea bipolară cuprinde episoade de manie care alternează cu episoade de depresie. În Boala Bipolară de tip I episoade de manie alternează cu episoade de depresie; în Boala Bipolară de tip II episoade de hipomanie alternează cu episoade de depresie.
Ciclotimia - o alternanță ciclică între hipomanie și depresie
Formă moderată, mai blândă de tulburare psihică, asemănătoare tulburării bipolare în care episoadele de hipomanie regresează și alternează cu episoade de depresie; alternanța este ciclică și se întinde pe o perioadă de doi ani.
Depresie sau Tulburare Afectivă Sezonieră
Formă de depresie cunoscută și sub numele de Seazonal Affective Disorder (SAD) se întâlnește mai mult în zonele polare de ex în țările nordice și mai rar la ecuator. Se face legătura între starea depresivă și numărul redus de ore de lumină naturală pe zi.
Depresie după naștere sau depresie postpartum
O depresie majoră întâlnită la femei după naștere. Are diferite forme de severitate de la forme ușoare până la forme de depresie psihotică. Cauzele nu se cunosc dar se vorbește despre modificări hormonale ca și despre dificultatea adaptării la rolul de părinte.
Depresie după naștere sau depresia maternității
Cunoscută sub denumirea de Baby Blues aceasta este o formă de depresie postpartum considerată "normală". Simptomele nu au același grad de severitate ca în depresia postpartum.
Depresie și criterii de diagnostic
Pentru a diagnostica tulburările de depresie medicul adună informații despre starea psihică a persoanei prin interviul clinic. Interviul constă din întrebările adresate de către medic pacientului; persoana suferindă descrie ea însăși felul în care se simte emoțional, gândește și se comportă.
Depresia și Interviul Clinic
Cel mai utilizat în diagnosticarea tulburărilor psihice este Interviul Clinic Structurat cunoscut în practica clinică sub denumirea de SCID (Structured Clinical Interview). Publicat în SUA (1990) SCID este primul interviu structurat alcătuit pe baza Manualului de Statistică și Diagnostic a Tulburărilor Mentale, DSM-III.
Subcategorii
Tipuri de depresie Număr articole: 8
Simptome depresie și diagnostic Număr articole: 4
Tratament depresie Număr articole: 11
Pagina 1 din 3