Diagnostic depresieDepresie și criterii de diagnostic

Pentru a diagnostica tulburările de depresie medicul adună informații despre starea psihică a persoanei prin interviul clinic. Interviul constă din întrebările adresate de către medic pacientului; persoana suferindă descrie ea însăși felul în care se simte emoțional, gândește și se comportă.

Interviul clinic în diagnosticul depresieiDepresia și Interviul Clinic

Cel mai utilizat în diagnosticarea tulburărilor psihice este Interviul Clinic Structurat cunoscut în practica clinică sub denumirea de SCID (Structured Clinical Interview). Publicat în SUA (1990) SCID este primul interviu structurat alcătuit pe baza Manualului de Statistică și Diagnostic a Tulburărilor Mentale, DSM-III.  

Examene complementare în depresieSunt examenele de laborator valoroase în diagnosticarea depresiei?

Examenele de laborator nu sunt relevante. Oricum, prima dată când se pune diagnosticul de depresie se fac examene de laborator pentru a examina nivelul de hormoni tiroidieni și nivelul de calciu în sânge, în scopul de a exclude cea mai comună cauză hormonală a depresiei.


 

Teste și chestionare în diagnosticul depresiei Testarea simptomelor de depresie cu instrumente psihologice 

Cele mai frecvent utilizate pentru a evalua gradul de severitate a depresiei sunt: Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Montgomery Åsberg Depression Rating Scale (MADR-S), Beck Depression Inventory.