Teste și chestionare în diagnosticul depresiei Testarea simptomelor de depresie cu instrumente psihologice 

Cele mai frecvent utilizate pentru a evalua gradul de severitate a depresiei sunt: Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Montgomery Åsberg Depression Rating Scale (MADR-S), Beck Depression Inventory.

 

Hamilton Depression Rating Scale

Scala Hamilton de Evaluare a Depresiei (HDRS, 1960)

Oferă informații despre schimbări în gradul de severitate al depresiei. Scala HDRS are 21 de întrebări, fiecare întrebare poate primi între 0 și 4 puncte (numărul maxim de puncte este 66). Completarea acestui chestionar durează 15-20 de minute.

Hospital Anxiety and Depression Scale

Scala de Anxietate și Depresie (HADS, 1983)

Acesta scala a fost folosită pentru prima dată pentru evaluarea simptomelor de anxietate și depresie la pacienții care nu aveau tulburări mentale. Scala conține 14 întrebări fiind împărțită într-o scală pentru anxietate și una pentru depresie. Fiecare întrebare poate primi între 0 și 3 puncte (numărul maxim de puncte este 21). Completarea acestui chestionar durează 10-15 minute. 

Montgomery Åsberg Depression Rating Scale

Scala de evaluare a depresiei Montgomery Åsberg (MADRS, 1979)

A fost folosită pentru prima dată la pacienții cu depresie majoră pentru evaluarea modificărilor în gradul de severitate a depresiei. MADRS este un chestionar folosit de psihiatri, ce conține 10 întrebări; acestea sunt mai mult descrieri de situații, fiecare situație are variante multiple de răspuns care se referă la starea de sănătate psihică a pacientului din ultimele șapte zile. Fiecare situație poate primi între 0 și 6 puncte (numărul maxim de puncte este 60). MADRS-S (forma cu autoadministrare și scorare de către pacient) conține 9 întrebări cu multiple variate de răspuns, fiecare situație poate primi între 0 și 6 puncte (numărul maxim de puncte este 54). Completarea acestui chestionar durează 15-20 de minute. Aici găsești o adaptare în limba română a chestionarului Montgomery-Åsberg sau Madrs-s care este utilizat ca test de rutină în clinicile de psihiatrie. 

Mai multe informații despre teste psihologice și testarea simptomelor de depresie Rezultatul acestor teste psihologice are o valoare orientativă și trage un semnal de alarmă asupra semnelor și simptomelor tulburărilor psihice.

Beck Depression Inventory

Inventarul de depresie Beck (BDI-I, 1961, 1979; BDI-II, 1996)

A fost creat de Aaron Beck în același timp cu modelul cognitiv al depresiei. Acest chestionar a fost creat pentru evaluarea simptomelor depresive la adulți și tineri. Cel mai folosit în situațiile clinice este BDI-II. Chestionarul conține 21 de întrebări care se referă la starea de sănătate psihică din ultimele șapte zile. Fiecare întrebare poate primi între 0 și 3 puncte (numărul maxim de puncte este 60). Completarea Inventarului Beck durează 15-20 de minute.

Aceste teste psihologice ajută la stabilirea diagnosticului, a gradului de severitate a simptomelor de depresie și oferă informații despre evoluția depresiei.

Diagnosticul de depresie nu se pune niciodată pe baza rezultatelor testelor psihologice; aceste rezultate sunt corelate cu datele interviului clinic și cu observarea comportamentului persoanei suferinde. Simptomele de depresie trebuie să îndeplinească criteriile de diagnostic.

Image courtesy of jscreationzs at FreeDigitalPhotos.net