Examene complementare în depresieSunt examenele de laborator valoroase în diagnosticarea depresiei?

Examenele de laborator nu sunt relevante. Oricum, prima dată când se pune diagnosticul de depresie se fac examene de laborator pentru a examina nivelul de hormoni tiroidieni și nivelul de calciu în sânge, în scopul de a exclude cea mai comună cauză hormonală a depresiei.


 

O funcție crescută a glandelor paratiroide duce la un nivel crescut de calciu în sânge și este legată de starea depresivă ca și o funcție redusă a glandelor tiroide (care nu duce la un nivel crescut de calciu în sânge dar, este legată de asemenea de starea depresivă). Se face frecvent un set de analize de rutină pentru a ne asigura că nu există o boală somatică care ar putea contribui la depresie, care ar putea interfera cu simptomele depresive sau care ar putea reduce/inhiba metabolizarea medicamentelor antidepresive. Se face legatura între nivelul redus de acid folic sau vitamina B12 și depresia.

Razele X?
Examinarea cu raze X a creierului, incluzând CT (tomografie computerizată) sau MR (magnet roentgen) nu aduce nici o informație de valoare în diagnosticarea depresiei. 

 

EEG (electroencefalografia)?
EEG este o metodă de înregistrare a activității electrochimice a creierului folosită de ex. în investigarea convulsiilor în cazuri de epilepsie. EEG nu este relevantă în diagnosticul depresiei.

 

Când diagnosticul este stabilit – cum se tratează depresia?

Image courtesy of healingdream atFreeDigitalPhotos.net