Tipuri de depresieTipuri de depresie: Depresie severă, moderată sau ușoară

Depresia majoră este o depresie severă care satisface criteriile unei stări avansate de depresie. În cele mai severe cazuri depresia capătă trăsăturile unei psihoze depresive incluzând simptome ca halucinații auditive sau iluzii.

Depresie majorăCea mai severă formă depresia majoră sau unipolară  

Această formă de depresie poate avea un tablou clinic dramatic cu stări psihice dominate de stări emoționale de deznădejde, lipsă de speranță, lipsă de scop în viață, regret, dezamăgire. Depresia majoră are un risc crescut de sinucidere.

 

DistimieCe este distimia sau depresia cronică? 

Cunoscută și sub numele de depresie minoră sau depresie cronică, distimia are simptome ca în depresie.

Simptomele nu au însă aceeași intensitate ca în depresia majoră; ele sunt mai atenuate ca intensitate și sunt de durată mai lungă.

 

Depresie Tulburare BipolarăDepresia în tulburarea bipolară

Boala maniaco-depresivă sau tulburarea bipolară cuprinde episoade de manie care alternează cu episoade de depresie. În Boala Bipolară de tip I episoade de manie alternează cu episoade de depresie; în Boala Bipolară de tip II episoade de hipomanie alternează cu episoade de depresie. 

 

CiclotimieCiclotimia - o alternanță ciclică între hipomanie și depresie

Formă moderată, mai blândă de tulburare psihică, asemănătoare tulburării bipolare în care episoadele de hipomanie regresează și alternează cu episoade de depresie; alternanța este ciclică și se întinde pe o perioadă de doi ani.

 

 

Depresie sezonierăDepresie sau Tulburare Afectivă Sezonieră 

Formă de depresie cunoscută și sub numele de Seazonal Affective Disorder (SAD) se întâlnește mai mult în zonele polare de ex în țările nordice și mai rar la ecuator. Se face legătura între starea depresivă și numărul redus de ore de lumină naturală pe zi.