Tratament DepresieDepresia se tratează!

Depresia poate fi întotdeauna tratată? Da!

Poate fi vindecată? Din nou răspunsul este da!

Nu există îndoieli că, cu metodele medicale și terapeutice de astăzi, orice persoană care suferă de depresie își poate îmbunătăți starea de sănătate considerabil.

 

Image courtesy of Feelart atFreeDigitalPhotos.net

 


Este foarte important să fii foarte clar atunci când îi transmiți acest mesaj unei persoane deprimate, din moment ce unul dintre cele mai tipice simptome este absența speranței că totul se poate schimba în mai bine. Aceasta este o imagine a stării depresive și nu o adevarată prognoză. În unele cazuri îmbunătățirea este evidentă deja după o săptamână sau două, în alte cazuri tratamentul poate lua câteva luni. În unele cazuri un tip de tratament este de ajuns, în altele este nevoie de o combinație între două sau mai multe alternative de tratament.

Alegerea metodelor de tratament ca și a medicamentelor antidepresive nu are prea mare legătură cu gradul de severitate a depresiei. Tratamentul depresiei este mult individualizat. Unii pacienți răspund bine la un tip de antidepresive, alții au nevoie de schimbări ale medicamentelor dacă cele folosite nu dau efect, în timp ce alții răspund bine la terapia cu electroșocuri. De multe ori cazurile cele mai severe sunt cele care înregistrează cele mai dramatice îmbunătățiri în timp ce sunt tratate iar cazurile mai puțin severe pot lua mai mult timp. Este important ca personalul din clinicile medicale să aibă cunoștințe actualizate despre tulburările de depresie ca să poată informa adecvat personele care solicită ajutor.

Tratamentul depresiei este farmacologic, cu medicamente antidepresive. În clincile de psihiatrie se folosesc antidepresive din generația mai nouă, care au mai puține efecte secundare. În continuare se apelează la antidepresive din prima generație ca de ex triciclice, atunci când tratamentul antidepresiv curent nu dă rezultate.

Tratamentul depresiei prin psihoterapie a devenit din ce în ce mai comun. Există multe forme de psihoterapie dar cea mai cercetată și validată științific este psihoterapia cognitivă. Tratarea depresiei implică combinarea mai multor metode de tratament. Medicamentele antidepresive se combină cu administrarea de ECT (terapia electroconvulsivă) după caz, se instituie tratamentul psihologic prin terapie. Psihoterapia pentru depresie se poate face în cabinet sau online și este de cele mai multe ori de ajutor. Psihoterapia se desfășoară după o metodă de lucru de ex cognitivă, psihodinamică, psihoterapie interpersonală etc. În formele ei mai puțin elaborate consilierea psihologică, oferită de persoane calificate, oferă sprijin și suport psihologic persoanei afectate de depresie.

Depresia  este poate cea mai întâlnită tulburare psihică iar statistica arată o creștere a numărului de cazuri. Depresia poate duce la incapacitate de muncă. Printre factorii precipitanți care pot conduce la un episod depresiv se numără evenimente de viață care, în majoritatea cazurilor, implică o pierdere. Poate fi vorba despre pierderea unei persoane, a locului de muncă sau de o pierdere de altă natură. 

Tratamentul depresiei este farmacologic existând variante multiple de medicamente antidepresive. Sunt persoane care răspund bine la antidepresive, efectele secundare resimțite sunt ușor de suportat, alte persoane necesită schimbarea antidepresivului/antidepresivelor dacă nu se ameliorează starea depresivă sau dacă efectele secundare ale medicamentelor sunt greu de suportat. 

Psihoterapia cognitivă este efectivă în tratarea depresiei. Nu toți pacienții beneficiază de psihoterapie cognitivă de aceea se face o evaluare a candidatului la psihoterapie (cât este de motivat să participe, să se implice activ, care este nivelul de înțelegere a sarcinilor etc) după care terapeutul sau psihologul recomandă această formă de psihoterapie. 

Psihoterapia cognitivă s-a dovedit eficientă în prevenirea reapariției simptomelor depresive și recăderea în depresie. Uneori, în funcție de caz, se recomandă continuarea tratamentului antidepresiv sau/și a psihoterapiei cognitive (de menținere) pentru e preveni un nou episod de depresie. 

 

De ce se recomandă psihoterapia cognitivă în depresie?

 • s-a dovedit eficientă în tratarea depresiei 
 • implică riscuri reduse
 • s-a dovedit eficientă pe termen lung 

 

Psihoterapeutul sau psihologul cu orientare cognitivă 

 • este activ în timpul  
 • este strategic, rezonează logic
 • planifică, concepe și propune sarcini relevante 
 • motivează și sprijină activ clientul în alegerile sale
 • procedează proactiv și anticipativ, știe la ce să se aștepte 
 • oferă pozitiv feed-back , ajută clientul să recunoască progresele 
 • capabil de relații interpersonale, formează un mediu de lucru bazat pe colaborare și cooperare
 • psihoterapeutul cognitiv și clientul interacționează ca doi adulți, fiecare are cunoștințele și experiențe proprii de viață, dar psihoterapeutul încearcă să vadă lucrurile din perspectiva clientului

 

Clientul ideal pentru psihoterapia cognitivă 

 • depresie majoră, forma ușoară sau medie
 • se recomandă evaluarea clientului înainte de începerea terapiei, rezultatul terapiei depinde, printre altele, de factori individuali cum ar fi : capacitatea clientului de a gândi abstract, capacitatea de a reflecta asupra cauzelor faptelor și evenimentelor din viața sa, capacitatea de organizare și planificare, capacitatea de adaptare la diferite sarcini, curiozitatea, interesul pentru nou, flexibilitatea în gândire, intensitatea motivației de a participa la ședințele de psihoterapie etc. 
 • anxietate
 • fobie