Depresia se trateazăDepresia poate fi tratată

Cele mai cunoscute metode de tratare a depresiei sunt:

Tratamentul farmacologic al depresiei  

Tratarea depresiei prin psihoterapie

Mai eficientă este combinația acestor două metode de tratament!

Altă alternativă este Tratamentul electroconvulsiv (ECT) 

 

Antidepresive sau psihoterapie în tratamentul depresiei?

Medicamentele antidepresive

acționează prin stimularea acțiunii anumitor neurotransmițători în creier. Dintre aceștia cei mai importanți sunt serotonina și neuroepinefrina (noradrenalina). Funcția acestor neurotransmițători este de a transfera impulsurile nervoase de la o celulă nervoasă (neuron) la cealaltă, așa cum bancurile pe apă transportă camioanele dintr-o parte în cealaltă a unui râu, astfel încât ele să-și poată continua drumul.

Mecanismul de acțiune al medicamentelor antidepresive este în cele mai multe cazuri fie de inhibare a recaptării (reabsorbtiei) neurotransmițătorului în celula care a trimis impulsul nervos (numită inhibiția recaptării/reabsorbției), fie de inhibiție a enzimei care este răspunzătoare de degradarea neurotransmițătorului (inhibiția enzimatică).

Prin acest mecanism, medicamentele antidepresive îmbunătățesc accesul la neurotransmițători. Tratarea depresiei prin medicamentele antidepresive ajută persoana suferindă de depresie dar de multe ori se pune în balanță efectul benefic al medicamentelor cu reacțiile lor adverse; printre efectele secundare ale antidepresivelor sunt creșterea în greutate, uscăciunea gurii, stare de greață, dureri de cap etc.


Tratamentul depresiei prin psihoterapie

contribuie la reducerea simptomelor depresive și a anxietății prin metode și tehnici specifice fiecărei orientări psihoterapeutice. Psihoterapia cognitivă, metodă a cărei eficiență este susținută puternic prin cercetări științifice, este recomandată în Europa și SUA în tratarea depresiei și anxietății. În ultima vreme se recurge tot mai mult la tehnici de psihoterapie cognitivă online, acestea putând fi folosite de către persoana suferindă ca metodă de autoajutorare. Psihoterapia cognitivă online are avantajul unui preț mai mic, oferă accesibilitate la informații, filme, demonstrații video precum și flexibilitate în alocarea timpului necesar. Totodată diminuează teama de stigma socială, contactul cu specialistul se face prin email, skype, chat etc. 

Tratarea depresiilor prin electroșocuri sau ECT (terapia electroconvulsivă)

este o metodă veche dar care încă se folosește în tratarea depresiilor severe care nu răspund la alte metode de terapie, medicamentoasă sau psihologică.

 

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net