ECT sau terapia prin electroșocuriECT în tratarea depresiei

Scopul tratamentului electroconvulsiv este de a obține activitatea convulsivă a creierului, altfel metoda nu are nici un efect. ECT este recomandată ca primă opțiune de tratament în depresiile majore care nu răspund la tratament și care sunt asociate cu un potențial risc de sinucidere.

Persoana care suferă de depresie severă de obicei refuză să mănânce, să bea și să comunice cu cei din jur, chiar dacă aceste persoane sunt cunoscute.

Orice contact cu un astfel de pacient rămâne fără răspuns. Persoana poate să se găsească într-o stare catatonică, izolată în propria sa lume și să aibă în plus gânduri de sinucidere și/sau una sau mai multe încercări de sinucidere. De obicei depresiile rezistente la tratamentul antidepresiv răspund bine la tratamentul anticonvulsiv.

În ce constă metoda ECT?

Cunoscută și sub denumirea de terapia prin electroșocuri această metodă constă în stimuarea electrică a creierului rezultatul fiind convulsii ca în epilepsie. În prezent doza de curent electric ce se aplică în timpul tratamentului este considerabil mai mică decât în zilele de început ale acestei metode.

ECT este o tehnică care se face sub anestezie scurtă, sub administrare de relaxante musculare și de oxigen. Pacientul nu trebuie să bea sau să mănânce înainte de intervenție, aceasta din cauza anesteziei de scurtă durată la care este supus, dar acest lucru este posibil cam după 30 de minute de la intervenție.

Metoda este sigură, se face sub supravegherea anestezistului care face și o evaluare a stării de sănătate a pacientului înainte de intervenție. Medicația de tipul benzodiazepinelor este eliminată cu o zi înainte de intervenție și se administrează după aceea. Activitatea creierului este supravegheată în timpul intervenției prin electroencefalogramă (EEG).

Mecanismul de acțiune al tratamentului electroconvulsiv nu este stabilit. Metoda nu are absolut nici o contraindicație în depresie, cu excepția celor ce țin de anestezie, și se poate administra la adult la orice vârstă. Metoda este bine tolerată, se face în ședințe scurte de aproximativ 10 minute, de 2-3 ori pe săptămână, în total 6-12 ședințe. O evaluare preliminară a efectelor tratamentului se face după 4-6 ședințe. Între timp pacientul continuă tratamentul cu antidepresive. ECT se poate administra și ca tratament de întreținere după externarea din clinica de psihiatrie (în regim ambulator, o dată pe săptămână sau o dată pe lună, la indicația medicului). 

ECT reacții adverse? 

Cele mai des întâlnite reacții adverse sunt dureri de cap, dureri musculare, dar cele mai mult luate în discuție sunt tulburările de memorie; unele persoane nu și-au putut aduce aminte de perioada precendentă ECT, nu și-au putut aduce aminte lucruri învățate în perioada imediat următoare sau au avut dificultăți de învățare a unor lucruri noi în perioada de după ECT. Durata acestor dificultăți poate fi de câteva zile la câteva săptămâni. Cele mai multe persoane nu prezintă nici un fel de tulburare de memorie în urma tratamentului electroconvulsiv. 

Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net