Delir sau confuzie la vârstniciDelirul la persoanele în vârstă

Starea de delir sau confuzie este o stare acută, care de obicei apare brusc. Tabloul simptomatic este dramatic și fluctuant, cu gândire dezorganizată, persoana în cauză nu-și mai poate coordona gândurile despre sine și mediul în care trăiește. Starea confuzională poate fi ușoară sau foarte gravă, cel în cauză nemaifiind orientat în timp și spațiu, afirmând de ex că își așteaptă părinții în vizită (care au trecut de mult în neființă).

 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

 

Cauzele confuziei la vârstnici

Starea de delir sau confuzie la vârstnici poate să apară după traumatisme ale creierului, infecții ale creierului sau în demențe. Confuzia sau delirul pot fi cauzate de asemenea de alte cauze ca infecții urinare, constipație, deshidratare sau durere. Confuzia sau delirul se pot trata spre deosebire de demențe care au la bază procese ireversibile. În acest caz prin demență facem referire la bolile degenerative ale creierului (să amintim totuși că și în cazul demențelor există situații reversibile cum ar fi de ex demența cauzată de deficitul de vitamină B12!)

 

Simptomele delirului sau confuziei la vârstnici

Delirul sau confuzia la vârstnici este o stare acută, bruscă, care se remarcă prin simptome de deficit cognitiv ca de ex tulburări de atenție și gândire, capacitate de concentrare scăzută, prelucrarea eronată a informațiilor din mediu (ex sună soneria la ușă, este mama pe care persoana în cauză o așteaptă în vizită/dar mama e trecută în neființă). Delirul sau confuzia la vârstnici se remarcă prin gândirea dezorganizată, incapacitatea de a purta un dialog. Tulburările de memorie sunt bruște spre deosebire de demență în care dificultățile de memorie se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp. Apar simptome psihotice (halucinații, delir, idei paranoide) de ex persoana în cauză vede obiecte asemănătoare celor pe care le-a avut cândva și îi acuză pe ceilalți de furt fiind sigur că a fost deposedat de bunurile sale. Orientarea în timp și spațiu este afectată în diferite grade. Activitatea motorie, mișcările pot fi accentuate sau lente, oricum ar fi, ele sunt lipsite de scop. Reacțiile comportamentale sunt marcate de iritabilitate, agresivitate, neliniște, mișcări continue, deplasări neîncetate, fără scop, dintr-o parte în alta, după care persoana în cauză uită cum a ajuns într-un anumit loc și de ce se află acolo. Reacțiile comportamentale pot fi și opuse, inactive, pe un fond generalizat de oboseală și letargie.

 

Evoluția delirului sau confuziei la vârstnici

Debutul delirului la vârstnici poate fi brusc sau insidios. Persoanele vârstnice cu delir sau confuzie au o evoluție variabilă chiar pe parcursul unei zile. Perioadele cele mai grele sunt după-amiezile și serile, când, în absența unor persoane cunoscute cu care să se simtă mai în siguranță, persoanele vârstnice confuze devin agresive, iritabile și neliniștite motoric. 

 

Tratamentul delirului sau confuziei la vârstnici

Primul pas în tratament este identificarea cauzelor delirului sau confuziei la vârstnici. Ce se ascunde în spatele stării confuzionale? Se curăță lista medicamentelor luate de persoanele în cauză, căci, medicamentele în sine pot duce la stări delirante sau confuzionale. Se continuă numai tratamentul farmacologic absolut necesar. Se tratează infecțiile urinare, respiratorii, se urmărește dacă vârstnicul este suficient hidratat, hrănit, se acordă sprijin și ajutor în orientare. Se recurge cu precauție la tratament farmacologic pentru tulburările de somn sau comportamentul agitat. Tratarea delirului la vârstnici poate lua câteva săptămâni.