Demența cauzeCauzele demenței la vârstnici

Cauzele primare de demență- boala psihica considerata a fi debutul timpuriu al bolii Alzheimer sunt leziuni degenerative ale creierului, cauze vasculare, cauze genetice. Cauze secundare sunt tumori, traumatisme craniene, infecții, intoxicații, dereglări metabolice, dereglări endocrine sau deficit de vitamine.

 

Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

 

Cauze boala Alzheimer 

Degenerarea neuronilor, apariția de plăci și neurofibrile cu componența beta-amiloid sunt principalele cauze pentru boala Alzheimer. Și în cazul îmbătrânirii normale apar aceste plăci senile și neurofibrile dar la scară mai redusă și, ca localizare, sunt limitate mai ales în regiunea hipocampus din creier. În boala Alzheimer apariția de plăci senile și neurofibrile este cuprinzătoare, progresivă. Alte modificări țin de reducerea sintezei de acetilcolină sau a altor neurotransmițători (dopamina, noradrenalina, serotonina și produși lor de metabolism). De asemenea dacă se produce obalans între acești neurotransmițători atunci și simptomele de demență sunt specifice. Deficitul și perturbarea funcției acetilcolinei duce la tulburări de memorie, perturbarea funcția dopaminei duce la tulburări de timp parkinson iar dereglarea funcției serotoninei, noradrenalinei la tulburări depresive.


Cauzele demenței vasculare

Întreruperea aprovizionării cu sânge a vaselor mici de sânge ale creierului prin formarea unui cheag sau oxigenarea insuficientă a creierului din alte cauze duce la demența de tip vascular. De asemenea arterioscleroza poate îngreuna circulația sanguină la nivelul creierului ca și hipertensiunea arterială. Toți acești factori cresc riscul apariției demenței. Simptomele sunt în funcție de partea din creier afectată ca și de gradul în care zona cerebrală a fost afectată.

 

Cauzele demenței cu corpi Lewy

Corpii Lewy sunt aglomerări mici, circulare, de proteine în interiorul celulelor nervoase. Mecanismul prin care aceștia determină degenerarea neuronilor nu se cunoaște dar se presupune că ar interfera cu mediatorii chimici, acetilcolina și dopamina.  

 

Cauzele demenței frontotemporale

Leziunile sunt situate la nivelul lobilor frontal și temporali. Se presupune că această formă de demență are la bază mutații genetice moștenite de la părinți. 

 

Alte cauze de demență - demențele secundare 

Dereglări metabolice (hipotiroidie, hipoparatiroidie, hiperlipidemie, hipoglicemii repetate). Aceste dereglări inițiază demența ce poate regresa dacă se tratează cauza.

Deficiențe ca lipsa de vitamina B12. Deficiența de vitamina B9 (acid folic) poate da simptome de demență iar deficiența de vitamina B1 dă simptome ale sindromului Wernicke-Korsakov. La oamenii vârstnici poate apărea deficiența de vitamina B12 ca urmare a alimentației, absorbției deficitare sau din alte cauze.

Cauze la nivelul craniului ca tumori, meningiom sau hematom subdural cronic.

Hidrocefalie, după traume craniene, hemoragie subarahnoidă sau meningoencefalită, fibroză meningeală.

Infecții ca de ex encefalopatii, neuroborelia, infecții cu HIV.

Intoxicații cu alcool. Se apreciază că circa 10% dintre alcooliști dezvoltă în timp demență, care numai în parte poate fi reversibilă.

Un risc există la pacienții cu dializă renală care dezvoltă encefalopatie, în lichidul de dializă aflându-se aluminiu.

Traume craniene asociate cu pierderea conștienței sau nu, cu momente de amnezie postraumatică, chiar scurtă, hemoragii sau infecții. Ca de ex în practicarea boxului, accidente rutiere.