Evaluarea credibilității gândului automatTehnici psihoterapie cognitivă. Validarea gândurilor automate

Persoanele deprimate cred că gândurile automate sunt adevărate de aici distresul enorm pe care acestea îl provoacă. Este nevoie de exerciții și antrenament pentru a putea identifica gândurile automate. Gândurile automate care fac obiectul de lucru al psihoterapiei cognitive sunt acele gânduri automate relevante, care provoacă emoții negative intense, perturbatoare ale vieții individului.

 

 

Cum să analizăm gândurile automate. Pot fi ele credibile?

În examinarea gândurilor automate se pornește de la observarea emoțiilor negative, intense și perturbatoare și a modificărilor de dispoziție. Te simți trist? Te simți lipsit de speranță? Ce gânduri îți trec prin minte când trăiești aceste emoții? Crezi că gândul automat este adevărat? Și dacă crezi că gândul automat este adevărat, ce dovezi ai?

Cât de multă credibilitate îi acorzi acestui gând automat?  

Gândul pe care îl analizăm, ar putea să fie fals?

Ar putea exista un gând alternativ care să îi ia locul?

Ce consecințe posibile ar putea avea acest gând alternativ, dacă este adevărat?

Îți este de folos gândul automat actual? Are vreo utilitate? La ce te ajută? 

Pentru a aprecia gradul de credibilitate al gândului automat se folosește o scală procentuală de la 0%-100% (în care 0% înseamnă că nu acorzi credibilitate acestui gând, îl consideri fals iar 100 % crezi în totalitate că gândul este adevărat).  

0%........................................................................................100%

fals                                                                                      adevărat

Exercițiu: Încearcă să identifici gândurile automate ca și emoțiile care le însoțesc. Evaluează atât credibilitatea pe care o acorzi gândului automat cât și intensitatea emoției pe care o trăiești. Folosește Formularul Evaluarea credibilității acordate gândului automat Tehnici psihoterapie cognitivă

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net