Variația credibilității gânduluiTehnici psihoterapie cognitivă: Observarea modificării gradului de credibilitate într-un gând

În depresie gândurile negative sunt puternice, li se acordă credibilitate 100%. Pentru a ieși din cercul vicios este recomandat să urmărim cum variază credibilitatea pe care o acordăm gândurilor negative.  

Scopul acestei tehnici de psihoterapie cognitivă: modelarea flexibilității în gândire. Observăm cum credibilitatea gândurilor se modifică în timp și în funcție de situație. Scade credibilitatea în gândul perturbator crește starea de dispoziție!  

 

Tehnici asemănătoare sunt Evaluarea credibilității gândului automat  și Evaluarea intensității emoției 

De ex într-o situație de divorț persoana suferindă are convingerea 100% că nu poate trăi fără omul iubit. Cu trecerea timpului însă, cu cât semnificația pe care persoana suferindă a acordă persoanei iubite scade, adică partenerul ajunge să nu mai aibă aceeași importanță pentru persoana în cauză, se reduce și credibilitatea gândului "Nu pot trăi fără el". Și odată cu dispariția gândului se reduce și suferința progresiv. Se ajunge în situația în care, peste ani de la divorț, când persoana în cauză acordă semnificație altui partener, să se întrebe cum a putut acorda credibilitate acelui gând.  

De asemenea, credibilitatea gândului este în funcție de situație. Dacă se ivește oportunitatea intrării într-o nouă relație cu un potențial partener, credibilitatea gândului Nu pot trăi fără el se estompează, se șterge pentru că apare un gând alternativ de ex A apărut o speranță în viața mea.

Credibilitatea în gândul perturbator scade de asemenea dacă persoana are preocupări și interese active, generatoare de satisfacție în plan profesional și personal. Gândurile legate de reușită duc la emoții pozitive puternice care ar putea diminua și chiar înlocui emoția generată de gânduri negative.

Intervin mecanisme psihologice complexe. Câtă importanță acordă persoana suferindă ascensiunii în carieră și câtă nevoii de partener de viață? 

Persoana de care suntem (am fost) îndrăgostiți ne-a satisfăcut anumite nevoi ca de ex nevoile de siguranță, nevoi de dragoste, nevoi de protecție, nevoi materiale, nevoia de a fi apreciați și admirați de către alții. Cu cât o persoană are mai mare încredere în forțele proprii, se simte independentă și stabilă, capabilă să-și satisfacă nevoile, cu atât, credibilitatea gândului Nu pot trăi fără el variază, fluctuează, se reduce în timp.

Un gând negativ care are o credibilitate scăzută nu are tăria să genereze stări emoționale negative care perturbă viața zilnică și duc la depresie.

Exercițiu. Alege un gând (credință) pe care o crezi de neschimbat și căreia îi acorzi gradul maxim de credibilitate. Înregistrează credibilitatea gândului (credinței) de-a lungul a două săptămâni. Ce observi? Este credibilitatea gândului (credinței) neschimbată în timp? Cum îți explici varierea credibilității gândului de la 100% la valori mai mici? Când credibilitatea gândului pe care îl analizăm variază, ce alte gânduri ai? Ce stări emoționale apar când ai alte gânduri decât cel inițial, de la care ai pornit analiza? Folosește Formularul Observarea variației credibilității acordate unui gând Tehnici psihoterapie cognitivă

 

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net