Crearea de programe computerizate care să funcționeze ca un creier uman nu va mai fi de domeniul science fiction, sarcini cum ar fi interpretarea radiografiilor, stabilirea diagnosticului ect. ar putea fi realizate de computere! Citește despre cercetările actuale la Institutul Karolinska Suedia (articol în limba engleză).

Schizofrenia cauze geneticeSchizofrenia este o tulburare psihică gravă, caracterizată prin simptome psihoticeRiscul de a face schizofrenie depinde de doi factori: ereditatea, adică ceea ce moștenești de la părinți și mediul în care te dezvolți ca individ. Interesul pentru studiul schizofreniei este crescut deoarece persoanele suferinde trăiesc mai puțin cu 10-20 de ani, riscul de sinucidere este crescut iar bolile cardiovasculare sunt  mai frecvente. 

Depresie sinucidereDepresia este o stare patologică asociată cu un potențial risc de sinucidere. Tabloul clinic al depresiei poate fi extrem de variat cu simptome depresive ca tristețe patologică, lipsă de speranță, lipsă de scop în viață, neliniște, anxietate, somn tulburat. Pe lângă simptomele tipice de depresie sunt prezente și simptome somatice cum ar fi neliniște legată de funcționarea inimii sau a stomacului, palpitații, tulburări de tranzit intestinal etc.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer duce la demență care, gradual invalidează cognitiv ființa umană. Demența este o afecțiune neurologică de proporții uriașe care afectează în prezent aproximativ 35 milioane oameni iar prognoza susține o creștere de aproape trei ori în 2050 (WHO, 2012).

Memoria la vârstnici

Se afirmă de multe ori că, odată cu vârsta, memoria slăbește. Cercetările arată că nu numai memoria dar și celelalte funcții cognitive printre care inteligența, capacitatea de învățare, capacitatea de decizie slăbesc odată cu vârsta. Deteriorarea funcțiilor cognitive se produce mai devreme decât estimăm. Acesta este un proces îndelungat cu debut timpuriu, încă din jurul vîrstei de 20-30 de ani. 

Genetica și anxietateaKarolinska Institutet face cercetări genetice avansate asupra tulburărilor psihice

Interesul pentru studiul genetic al tulburărilor psihice s-a intensificat în ultimele decade. Astfel se caută cauzele unor tulburări psihice pentru a putea găsi noi metode de tratament, mai eficiente, ca și pentru a putea preveni aceste tulburări.

 


Schizofrenia și efectul nicotinei Schizofrenia și nicotina

Studiile de cercetare arată că nicotina conținută în țigări poate avea efecte benefice în schizofrenie. Nicotina stimulează partea frontală a creierului și astfel îmbunătățește capacitatea de concentrare, procesarea informației și învățarea, funcții cognitive care sunt reduse la persoanele suferinde de schizofrenie


Conferința LisabonaObservatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) face public Raportul European privind Drogurile

European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA), cu sediul în Lisabona (Portugalia), a făcut public Raportul European Privind Drogurile în cadrul unei conferinte de presă în data de 28 mai 2013.

Modificări aduse Sindromului de Stres Posttraumatic în DSM-5

Sindrumul de stres posttraumatic Sindromul de Stres Posttraumatic cunoscut sub numele Posttraumatic Stress Disorder (PTSD), prezentat ca o tulburare de anxietate în DSM-IV-TR (Asociația Americană de Psihiatrie, 2000), este inclus într-un nou capitol în DSM-5. Sindromul de Stres Posttraumatic (PTSD) este una dintre condițiile psihiatrice care a suferit modificări în DSM-5 (2013).

Antidepresive SSRI și graviditateaFemeile care suferă de depresie în perioada gravidității, forme medii sau moderate de depresie, sunt tratate cu antidepresive de tip SSRI. Totuși trebuie luate în vedere riscurile la care este supus noul-născut cu atât mai mult cu cât există tratamente psihoterapeutice ca alternativă, adică tratamente fără medicamente!

Risc de depresie, psihoză, boală bipolară la prematuriIpoteza că nașterile premature sunt asociate cu un risc crescut de boală somatică este o idee mai veche dar în ultima vreme sunt luate în discuție și bolile psihice. La început s-a studiat riscul de schizofrenie. Aria de interes s-a extins asupra altor psihoze, depresiei și bolii bipolare.