Depresie severă cu tentativă de sinucidere Evaluarea gradului de severitate al depresiei are importanță în alegerea tratamentului depresie majore. În plus, toți pacienții deprimați, indiferent gradul de severitate a depresiei, ar trebui întrebați dacă au idei și planuri de sinucidere.

 

Multe instrumente de scanare a simptomelor depresiei oferă rezultate corespunzătoare următoarelor trei grade de severitate: ușoară, moderată și severă. Persoanele cu 5-6 simptome de depresie majoră și cu o ușoară dificultate în activitatea zilnică au o depresie ușoară. Persoanele cu 6-7 simptome de depresie majoră și cu o dificultate medie în activitatea zilnică au o depresie moderată. Cele cu 8-9 simptome de depresie majoră și cu o afectare severă a capacității de desfășurare a activităților zilnice dintre cele mai obișnuite cum ar fi igiena corporală etc, precum și idei și/sau planuri de sinucidere, au o depresie severă.

Mulți pacienți care suferă de depresie majoră au gânduri de sinucidere de aceea riscul de sinucidere ar trebui evaluat la toate persoanele deprimate, indiferent gradul de severitate a depresiei. Întrebări de genul "Te-ai gândit să-ți iei viața?", "Crezi că-ți vei duce la îndeplinire planul?", "Te-ai gândit cum să faci ca să-ți iei viața?" ajută la evaluarea ideilor și planurilor de sinucidere la persoanele care suferă de depresie majoră. În plus, identificarea ideilor de sinucidere atrage după sine măsuri imediate care să ajute persoana în cauză.