Terapie cognitiv-comportamentală computerizatăPsihoterapie pe bază de manuale, CD-uri, DVD-uri, psihoterapie online prin chat, email, internet sau telefon 

Costul antidepresivelor, dorința de scăpa de depresie fără medicamente, în plus unele persoane preferă să nu-și facă publică suferința, sunt motive care duc la căutarea de metode mai ieftine și mai accesibile de tratament a depresiilor ușoare. 

 

 

Persoanele care suferă de depresie de obicei preferă tratamente psihologice și psihosociale în loc de medicamente. Prin tratamente psihologice se înțelege psihoterapia și consilierea psihologică. Prin tratamente psihosociale se înțelege activarea persoanei suferinde într-un cadru social prin diverse activități (de ex activitatea fizică, activități legate de timpul liber, activarea intereselor, socializarea în cadrul grupului, terapia ocupațională etc).

Aceste tratamente pentru depresie sunt denumite de intensitate scăzută deoarece efectuarea exercițiilor se lasă la latitudinea persoanei în cauză, nu există un tratament structurat și nu se aplică decât în cazul depresiilor ușoare și medii.

O serie de tratamente psihologice și psihosociale s-au dovedit eficiente în reducerea simptomelor depresive și, pe termen lung, pot să ducă la recuperarea persoanelor depresive. Aceste măsuri pot fi aplicate și în scop preventiv. 

Există țări în care interesul pentru găsirea unor metode ieftine și eficiente de tratare a depresiei este real. Aceasta pentru că depresia afectează din ce în ce mai multe persoane iar consecințele sunt mai mulți bani pentru tratamentul depresiei și mai multe zile de concediu medical.

Pentru a putea acorda credibilitate acestor tratamente Institutul National al Sănătății din Marea Britanie sau National Institute for Health and Clinical Excellence face studii de evaluare și adună informații despre eficiența tratamentelor nu numai pentru depresie, ci pentru multe condiții psihiatrice. Aici găsiți informații în limba engleză despre Tratamentul Depresiei la adulți. 

Terapia cognitiv-comportamentală computerizată

În prezent domină lumea internetului iar tratarea depresiei a luat o nouă formă. Tehnologia informației se folosește în furnizarea de tratamente psihologice pe scară din ce în ce mai largă, de ex consultație prin telefon, email, video-conferință. Se promovează conceptul de sănătate electronică. Se interpretează analize și se acordă consultații prin telefon, medicul aflându-se la mare depărtare. Inovația a pătruns și în psihiatrie și psihoterapie. Psihoterapia online a fost testată cu succes.

CBT este în prezent cea mai computerizată formă de psihoterapie. Această formă de psihoterapie pentru depresie ia amploare și are în sapte o experiență de mai bine de 20 ani. Psihoterapia se furnizează online, prin intermediul internetului sau presupune munca individuală cu CD-uri sau DVD-uri. Implicarea terapeutului este minimă. Terapia computerizată se folosește în formele mai ușoare de depresie.

Programele pe computer destinate tratării depresiei au aceeași structură și conținut ca și cele obișnuite. Se face o introducere a modelului cognitiv al depresiei, se structurează ședințele de terapie și se înregistrează progresele iar un terapeut este disponibil pentru consultație pe email. Aceste programe computerizate sunt variate în conținut, structură, durată și mod de lucru. 

CBT în tratarea depresiei, în forma computerizată, implică munca individuală cu programe gata făcute, lucrul cu tehnici cognitive și comportamentale și efectuarea temelor pentru acasă. Totodată se cere disciplină de lucru și monitorizarea rezultatelor. Durata psihoterapiei computerizate este de patru până la șase luni. O persoană calificată acordă sprijin în clarificarea sarcinilor. 

Citește despre Tratamentul Depresiei prin Tehnici de Psihoterapie Cognitivă 

 

Metode de autoajutor, terapie pe bază de manuale

Dacă suferi de depresie ușoară poți să te ajuți singur prin folosirea de manuale de terapie care includ exerciții și tehnici de psihoterapie cu autoadministrare. Manualele de psihoterapie sunt astfel structurate încât să ofere o înțelegere minimă a tehnicilor de aplicat. Dacă ai nevoie de ajutor atunci poți să apelezi la o persoană care poate să fie de ajutor în folosirea acestui material, să ofere o ghidare minimă sub formă de suport și facilitare a terapiei. Este importantă înregistrarea progreselor, de aceea persoana care acordă ajutor va înregistra, sub o formă simplificată, așa cum se precizează în manual, evoluția simptomelor de depresie (care simptome, intensitatea și durata lor). Durata tratamentului depresiei prin această formă poate fi de patru până la șase luni.

Terapia depresiei pe bază de manual este de obicei cognitiv-comportamentală. Se potrivește persoanelor cu depresie ușoară până la moderată. Manualele de autoajutor în tratarea depresiei oferă informații despre simptomele de depresie și tehnici de psihoterapie simple sub forma de exerciții practice.

Pentru persoanele care nu doresc medicamente sau se tem de eticheta socială, și care au un anumit nivel de înțelegere, această terapie este potrivită. Această formă de terapie se face individual (ajutorul poate fi acordat verbal sau prin email prin intervenții scurte).

Tratarea depresiei prin activitate fizică

Programele de activitate fizică pot fi individuale sau în grup. Activitatea fizică poate lua diverse forme de la gimnastică aerobică, jogging, alergări, antrenament la sală. Dar activitatea fizică se poate reduce la plimbări. Nu există o explicație asupra efectului activității fizice în tratarea depresiei dar interacțiunea cu alți oameni ar avea efecte benefice. Oamenii se susțin unuu pe alții, se încurajează și își acordă valoare unii altora. De asemenea activitatea fizică poate să creeze o diversiune pentru gândurile negative prin schimbarea focusului pe alte aspecte ale vieții zilnice. Prin activitatea fizică apare contactul social, interacțiunea cu alți oameni, cu efecte benefice. În activitatea din clinicile de psihiatrie sunt incluse programe de activitate fizică sub formă de plimbări în grup cu durata de 40-45 de minute, de minimum trei ori pe săptămînă, care se continuă și la externare timp de patru sau șase luni. Se vorbește despre așa numita activitate fizică prescrisă de medic pe rețetă, ca un medicament.

Activarea intereselor, punerea în valoare a resurselor 

Activarea intereselor persoanei deprimate, stimularea prin dans, muzică, desen duce la activarea comportamentului, întreruperea izolării și la creșterea sentimentului de valoare. În clinicile de psihiatrie se practică metode de relaxare cu ajutorul unui fizioterapeut. De asemenea terapia ocupațională poate da rezultate în tratamentul depresiei. Multe persoane suferinde de depresie, manie sau altă tulburare psihică sunt talentate la desen, grafică, pictură, producând adevărate opere de artă.  Aceste producții manuale reprezintă dovada valorii personale. 

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net