Stimularea magnetică a creieruluiProblemele de somn sunt un efect advers al majorității medicamentelor antidepresive. Unele medicamente sedează în timp ce altele au un efect de stimulare și duc la insomnie. Stimularea magnetică a creierului (TMS) în tratarea depresiei nu are nici un efect asupra somnului.  

Un procent destul de mare între 50-90% dintre persoanele deprimate suferă de insomnie în timp ce altele se plâng că dorm prea mult. Stimularea magnetică a creierului, metodă folosită în tratarea depresiei, cunoscută sub numele de TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) nu produce insomnie sau hipersomnie (somn crescut). 

Acest lucru este susținut de cercetătorii de la secția de psihiatrie a universității de științe Georgia Health Sciences University (SUA). Persoanele suferinde de depresie tratate prin stimularea magnetică a lobului frontal al creierului nu au raportat insomnie sau hipersomnie, așa cum se întâmplă în cazul folosirii antidepresivelor.

Metoda de stimulare magnetică a creierului (TMS) a fost folosită în tratarea a 301 persoane care nu au răspuns la tratament antidepresiv, cinci zile pe săptămână, timp de șase săptămâni, în ședințe de 40 de minute.

În situația în care tulburările de somn reprezintă unul dintre simptomele depresiei este nevoie ca tratamentul să permită persoanelor suferinde un somn bun ceea ce conduce la o mai bună acceptare a tratamentului. De obicei persoanele depresive privesc această metodă de stimulare magnetică a creierului ca o alternativă la tratamentul farmacologic cu efectele sale adverse.

Tulburarea depresivă majoră afectează aproximativ 14,8 milioane americani, 6,7 % din populația adultă într-un an și reprezintă pricipala cauză de invaliditate în grupa de vârstă 15-44 de ani, potrivit Institutului Național al Sănătății Mentale (National Institute of Mental Health).

Dr. Peter B. Rosenquist, unul dintre cercetători, afirmă că nu se cunoaște cu certitudine care sunt cauzele depresiei si nici cum tratamentele farmacologice sau alte terapii ca TMS acționează în tratarea depresiei, de aceea munca de cercetare continuă. Sursa: National Institute of Mental Health, SUA.