Stimularea magnetică a creierului și depresiaTratarea depresiei prin metoda stimulării magnetice a creierului sau Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) folosește câmpul magnetic așa cum terapia prin electroșocuri (ECT) folosește curentul electric pentru stimularea creierului.

Metoda, relativ nouă, a fost dezvoltată prin anul 1985 și s-a folosit experimental în tratarea depresiei după 1990. Rezultele aplicării metodei sunt încă neconvingătoare fiind nevoie de ani de cercetare pentru a aduna material care să ofere informații despre eficacitatea ei.

Metoda stimulării magnetice a creierului a fost aprobată în SUA ca metodă de tratare a depresiei din 2008, în tratarea acelor cazuri de depresie severă care nu au răspuns la cel puțin o medicație antidepresivă. În țări cum ar fi Canada și Israel metoda TMS se folosește la pacienții care nu au răspuns la medicația antidepresivă și care altfel ar fi candidați la ECT.

În ce constă metoda stimulării magnetice a creierului?

Dacă ați trecut printr-o examinare de genul Magnet Roentgen (MRT) atunci vă puteți închipui cât sunt de asemănătoare aceste metode. TMS constă în stimularea unor zone din creier care se presupune că sunt responsabile pentru tulburarea depresivă. Metoda este noninvazivă, se aplică fără anestezie, singurul discomfort find zgomotele produse de sunete de diferite frecvențe care sunt trimise către creier. Cercetătorii nu au căzut de acord asupra zonei din creier care ar fi ideală și nici dacă metoda TMS ar trebui combinată cu medicamente antidepresive sau nu.

Care sunt reacțiile adverse ale TMS?

Pe termen scurt apar ușoare dureri de cap, discomfort în timpul aplicării magnetului, contracturi ușoare ale feței în timpul tratamentului. Efectele și reacțiile adverse pe termen lung nu se cunosc. Sursa: National Institute of Mental Health (SUA).