Satisfacția în viață și DepresiaAtât satisfacția generală în viață cât și depresia majoră au o componentă genetică, conform studiilor de cercetare. Cu cât satisfacția generală în viață este mai mare cu atât este mai redus riscul de depresie majoră.

Universitatea din Oslo în colaborare cu Institutul Norvegian al Sănătății publice (Norvegian Institute of Public Health) au condus un studiu asupra vulnerabilității la depresia majoră.

S-a comparat informația longitudinală prin studiul gemenilor pentru a determina cum vulnerabilitatea la depresia majoră este asociată cu satisfacția generală în viață. Studiul s-a realizat pe 1500 perechi de gemeni.

Studii anterioare asupra satisfacției în viață au arătat ca satisfacția este stabilă în timp și această trăsătură reflectă o dispoziție pozitivă. Studiile anterioare au arătat de asemenea că persoanele cu o dispoziție pozitivă sunt mai puțin deprimate, dar acest aspect și mecanismul nu au fost studiate îndeaproape.

Rezultatele acestui studiu: persoanele, bărbați și femei, cu depresie majoră, cronică, au înregistrat o satisfacție scăzută în viață. Autorii studiului afirmă că în proporție de 72% satisfacția în viață este ereditară. Deci în proporție destul de mare materialul genetic explică de ce suntem diferiți în tendința de a fi satisfăcuți și mulțumiți cu (sau în) viețile noastre. Autorii au estimat și ereditatea depresiei majore la 34%, cifră care este asemănătoare cu estimările studiilor anterioare. Autorii studiului apreciază că 74% din relația depresia majoră și satisfacția generală în viață este determinată genetic. Doar în proporție de 26% această relație ar putea fi explicată prin factorii de mediu. În concluzie, a fi pozitiv, satisfăcut și mulțumit în viață se asociază cu un risc scăzut de a face depresie. Aceasta pentru că ambele condiții sunt influențate de factorii genetici.

Atunci se pune întrebarea: putem să prevenim depresia prin promovarea unei stări de satisfacție în viață? Autorii fac un comentariu și precizează că depresia majoră și satisfacția generală nu au atât de mulți factori de mediu comuni așa cum au factori genetici. Prin urmare factorii de mediu care ar avea importanță în satisfacția generală (de ex activități care îți dau satisfacție) numai într-o mică măsură te protejează de depresie. Dar pentru că dispoziția către satisfacție în viață este relativ stabilă ca și atitudinea pozitivă, atunci chiar și acțiuni zilnice minore care îți fac plăcere și îți oferă mulțumire joacă un rol important. Este important să încurajăm antrenarea în activități care ne fac bucuroși și mulțumiți. Sursa: Norvegian Institute of Public Health, Norvegia.