Terapii de stimulare a creierului și depresiaAceste metode folosesc în principal electricitate, magneți sau implanturi; terapia electroconvulsivă (electroșocuri) sau ECT, stimularea nervului vag (VNS), stimularea magnetică a creierului sau Transcranial Magnetic Stimulation (TMS), stimularea profundă a creierului sau Deep Brain Stimulation (DBS).

Aceste terapii sunt în fază experimentală și de cercetare căutându-se efectele benefice și totdată urmărindu-se efectele adverse. S-a reușit identificarea unor efecte și reacții adverse pe termen scurt dar efectele și reacțiile pe termen lung nu se cunosc. Terapiile de stimulare a creierului sunt utilizate în încercarea de a trata tulburările mentale printre care depresia majoră, în forme severe, care nu a putut fi tratată prin metodele clasice încercate (ca de ex tratarea cu medicamente antidepresive).

Dintre aceste terapii ECT este cea mai veche metodă și cea mai mult studiată. În practica clinică ECT dă rezultate bune în cazuri foarte severe dar ECT nu dă rezultate în toate cazurile. O metodă alternativă cu reacții adverse mai reduse decât ECT este Stimularea magnetică a creierului. Alte metode folosite în tratarea depresiilor severe sunt Stimularea nervului vag  și Stimularea profundă a creierului , ambele metode au la bază implantarea de electrozi.