Stimularea nervului vag și tratarea depresiei Metoda de Stimulare a Nervului Vag cunoscută sub denumirea Vagus Nerve Stimulation (VNS), care la origine a fost folosită pentru tratarea epilepsiei, s-a dovedit a avea efecte asupra stării de dispoziție. Metoda se folosește, deocamdată mai mult experimental, în tratarea simptomelor depresive. 

Observațiille făcute asupra creierului prin aplicarea acestei metode au dus la concluzia că stimularea nervului vag ar avea impact asupra zonelor din creier care regleză emoțiile, influențează neurotransmițătorii cu rol în reglarea stărilor afective și de diSpoziție ca serotonina, neuroepinefrina, glutamatul și Gaba (acid gamaaminobutiric, de asemenea un neurotransmițător).

Conform Institului National de Sănătate Mentală din SUA (National Institute of Mental Health) din anul 2005 s-a aprobat în SUA folosirea metodei de stimulare a nervului vag (VNS)  în tratarea depresiei majore, dar se pun mai multe condiții: forma de depresie să fie severă, episoadele de depresie să fie recurente, depresia să fi revenit de mai multe la persoana în cauză, alte tratamente încercate să nu fi dat efect, să fi fost încercate cel puțin patru forme de tratament, fără efect, anterior aplicării acestei metode.

Nervul vag este perechea a X-a de nervi cranieni. Este denumit și nervul pnenumogastric deoarece inervează laringele, faringele, inima, plăminii, stomacul și majoritarea organelor abdominale. Nervul vag este un nerv mixt. Aproximativ 80-90% dintre fibrele nervului vag sunt fibre care conduc informația despre organele viscerale la creier.

În ce constă metoda Stimulării Nervului Vag (VNS)?

Dispozitivul folosit este unul format dintr-un generator de impulsuri electrice de mărimea unei monede care este implantat sub piele în regiunea anterioară (stânga) a toracelui și este conectat în regiunea cefei printr-un electrod la nervul vag. Generatorul funcționează cu o baterie cu durata de viață de aproximativ 10 ani. Acest generator poate fi programat să trimită impulsuri electrice cu o anumită frecvență și durată, dar de regula se trimit impulsuri electrice la nervul vag la fiecare 5 minute, impulsurile electrice având o durată de 30 de secunde. Nervul vag trimite mai departe impulsuri către creier.

Cu ajutorul unui magnet plasat peste locul de implantare a generatorului acesta se poate dezactiva. Acest lucru se face în caz de efecte adverse, în legătură cu efectuarea activităților și exercițiilor fizice, apoi generatorul este reactivat.

Care sunt reacțiile adverse ale aplicării metodei VNS?

Exista reacții adverse care țin de implantul în sine și de partea chirurgicală, posibile infecții, deplasarea dispozitivului. Nu se cunosc reacțiile adverse pe termen lung. Pe termen scurt ar fi probleme legate de respirație, în timpul exercițiilor fizice, dificultăți de înghițire, dureri de gât, schimbări de voce. Sursa: NIMH (National Institute of Mental Health)