Tratarea depresiei prin timularea profunda a creieruluiStimularea profundă a creierului, metodă cunoscută sub denumirea Deep Brain Stimulation (DBS), a fost folosită inițial în tratarea mișcărilor necontrolate și a tremorului din boala Parkinson. Metoda se folosește în prezent experimental în tratarea depresiei majore și a tulburărilor obsesiv-compulsive.

Metoda are la bază implantarea de electrozi, un dispozitiv medical sau brain pacemaker. DBS sau metoda stimulării profunde a creierului a fost folosită de asemenea în tratarea durerii cronice.

În ce constă metoda stimulării profunde a creierului (DBS)?

Metoda DBS implică chirurgia creierului și implantarea profundă a unor electrozi în zone specifice ale creierului, în ambele emisfere cerebrale. Scanarea creierului prin Magnet Roentgen (MRN) se face înainte de intervenție iar imaginile luate în timpul scanării prin MRN sunt folosite de către chirurg ca ghid în timpul intervenției chirurgicale. În prima etapă se face anestezie locală, capul este imobilizat iar persoana este trează furnizând astfel informații care ajută la plasarea electrozilor. În cazul depresiei se face implantarea electrozilor în așa numita "zonă 25" a creierului.

În etapa a doua se face anestezie generală pentru ca electrozii să poate fi conectați la doi generatori implantați în regiunea anterioară a toracelui. Acești doi generatori trimit impulsuri către electrozii implantați profund în creier, care la rândul lor stimulează celulele nervoase din zonă.

Mecanismul acestei metode nu se cunoaște, metoda fiind folosită experimental. 

Care sunt reacțiile adverse ale metodei stimulării profunde a creierului (DBS)?

Pe termen scurt sunt reacții adverse legate de actul chirurgical în sine ca risc de sângerare, infecție, la care se adaugă dezorientare sau confuzie, modificări de dispoziție. Nu se cunosc reacțiile adverse pe termen lung. Sursa: National Institute of Mental Health (SUA).