Risc de depresie, psihoză, boală bipolară la prematuriIpoteza că nașterile premature sunt asociate cu un risc crescut de boală somatică este o idee mai veche dar în ultima vreme sunt luate în discuție și bolile psihice. La început s-a studiat riscul de schizofrenie. Aria de interes s-a extins asupra altor psihoze, depresiei și bolii bipolare.

 

Sarcina normală durează 40 de săptămâni. Nașterea unui copil înainte de termen, cu trei săptămâni, adică între săptămânile 32-37 de sarcină se consideră naștere prematură. S-a discutat mult despre dezvoltarea incompletă a creierului copilului născut mult înainte de termen, traumele din timpul nașterii și consecințele în planul dezvoltării psihice. Psihologii urmăresc dificultățile scolare și de adaptare ale copiilor născuți prematuri. Cercetătorii în neuroștiințe urmăresc vulnerabilitatea unui sistem nervos incomplet dezvoltat la copii prematuri. Unii dintre aceștia au o dezvoltare normală dar în ansamblu, ei sunt expuși unor factori de risc mai crescuți.

Într-un studiu realizat în colaborare de către specialiști din Suedia (Institutul Karolinska, Stockholm) și din Marea Britanie (Institutul de psihiatrie Kings College, London), se afimă că există o legătură clară între nașterea prematură și riscul de boală psihică. S-a avut în vedere de data aceasta un spectru mai larg de tulburări psihice ca depresia, psihoza și boala bipolară și s-a ajuns la concluzia că la copii născuți foarte devreme, înainte de săptămâna 32, există un risc de două ori mai mare de a suferi de psihoză, un risc de trei ori mai mare de a suferi de depresie și un risc de șapte ori mai mare de a suferi de boală bipolară.

Acest aspect este cu atât mai interesant cu cât în ultima vreme se cercetează legătura între bolile psihice și materialul genetic. Sunt incriminați factori care țin de vulnerabilitatea unui sistem nervos incomplet dezvoltat la naștere, care nu are capacitatea suficientă de adaptare la solicitările de mediu.

În studiu au fost incluse un milion și jumătate de persoane născute prematur într-un interval mai mare de zece ani, în jurul anilor 70-80, care au fost înregistrate cu tulburări psihice și au beneficiat de asistență medicală.

Reducerea numărului nașterilor premature ca și a traumatismelor asupra copilului în timpul nașterii ar putea reduce riscul de boală psihică. Sursa: Karolinska Institutet, Suedia.