Antidepresive SSRI și graviditateaFemeile care suferă de depresie în perioada gravidității, forme medii sau moderate de depresie, sunt tratate cu antidepresive de tip SSRI. Totuși trebuie luate în vedere riscurile la care este supus noul-născut cu atât mai mult cu cât există tratamente psihoterapeutice ca alternativă, adică tratamente fără medicamente!

Medicamentele antidepressive de tip SSRI ca de ex Citalopram, Escitalopram, Sertralin, Paroxetin, Fluoxetin cresc riscul de menținere a tesiunii arteriale pulmonare crescute la copilul nou-născut după naștere fără a se identifica vreo diferență între tipul de medicament folosit.

Femeile care suferă de depresie și sunt tratate cu antidepresive de tip SSRI în ultima perioadă de sarcină expun copilul la un risc crescut de hipertensiune pulmonară persistentă care se menține în perioada de după naștere. 1-2 copii la 1000 de copii nou-născuți au un risc dublu de a suferi de această afecțiune în comparație cu copii ale căror mame nu au luat antidepresive de tip SSRI. Această boală, deși rar întâlnită, este o afecțiune serioasă care perturbă oxigenarea țesuturilor și în 15% dintre cazurile de copii nou-născuți diagnosticați duce la deces în perioada de nou-născut.  

Studiul a fost condus de un grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia și s-a desfașurat în tările nordice, datele fiind colectate din registrele de sănătate de la 1,6 milioane femei care au născut după săptămâna 33 de graviditate. În total 11 000 de femei au luat SSRI în perioada de graviditate târzie iar 17000 femei în perioada de graviditate timpurie (între anii 1996-2007).

Se ridică problema luării în calcul a necesități administrării de antidepresive SSRI la gravide,  pornind de la aceste riscuri. Sursa: Karolinska Institutet, Suedia