Conferința LisabonaObservatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) face public Raportul European privind Drogurile

European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA), cu sediul în Lisabona (Portugalia), a făcut public Raportul European Privind Drogurile în cadrul unei conferinte de presă în data de 28 mai 2013.

 

Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

 

Datele raportate se referă la situația consumului de droguri în anul 2011. În raportul EMCDDA se prezintă două tendițe generale în rândul consumatorilor de droguri. Scăderea numărului de noi consumatori de heroină, reducerea consumului de canabis și a injectării de cocaină în unele țări. În același timp se remarcă apariția de noi substanțe psihoactive, așa numitele droguri de sinteză, într-un ritm alarmant.

Piața europeană de droguri, cu principalele porți de intrare, Spania și Portugalia, s-a modificat, a devenit mai dinamică. Transportul de droguri nu se mai realizează pe distanțe mari, unele droguri sunt produse în Europa și comercializate pe piața ilegală în țări europene. Au apărut însă alte porți de intrare în Europa de Est cum ar fi Turcia.

Directorul EMCDDA, Wolfgang Göts, presupune că porțile de pătrundere a drogurilor s-ar fi mutat spre Europa de Est unde nu există suficientă parte logistică și personal pentru depistarea lor. Cecilia Malmstom, într-o înregistrare video prezentată în deschiderea conferinței de la Lisabona, în calitatea ei de comisar european, se arată îngrijorată de dinamica de pe piața drogurilor semnalând apariția unui număr record de noi substanțe psihoactive cu efect letal. Aspecte pozitive scoase în evidență sunt tendința de scădere a consumului de heroină, cocaină, canabis, precum ca și derularea programelor de tratament și reintegrare socială a celor afectați.

Deși tendința este de menținere sau scădere a consumului de canabis în unele țări, piața de canabis se consideră stabilă, extinsă, produsele derivate din canabis devenind diversificate. Există o tendință spre cultivarea domestică a plantei de canabis până la plantații extinse. Consumul de canabis ocupă prima alegere în cadrul noilor consumatori, de fapt canabisul ocupă primul loc în rândul consumatorilor de droguri care solicită tratament prima dată. 1% din populația adultă (15-64 de ani) a Europei consumă canabis zilnic sau aproape zilnic. Asta înseamnă aproximativ 3 milioane de cetățeni europeni. 20 milioane europeni (15-64 ani) au încercat cannabis în ultimul an. 41% din totalul capturilor de droguri în Europa o reprezintă planta de cannabis iar 36% rășina de canabis.  

Consumul și oferta de heroină este în scădere, injectarea drogului de asemenea ca și numărul celor ce solicită tratament pentru prima dată. Scăderea injectării de heroină a dus la reducerea infecțiilor cu HIV, printre excepții numărându-se Grecia și țara noastă, România unde se semnalează focare noi de infecții cu HIV. În 2011 a scăzut numărul capturilor de heroină în majoritatea țărilor europene.

Cocaina, consumul și oferta de cocaină este în scădere; se remarcă o scădere a consumului de cocaină în rândul adulților tineri (15-34 de ani) în țări mari consumatoare din Europa de Vest ca Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Marea Britanie. Numărul celor ce solicită tratament de specialitate pentru prima dată din cauza consumului de cocaină a scăzut. 475 de decese de pe urma consumului de cocaină s-au înregistrat în 2011. S-a redus numărul capturilor de cocaină în Europa anului 2011 dar s-au înregistrat noi rute de trafic prin țări ca Grecia, România, Bulgaria și țările baltice, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă.

Drogurile sintetice reprezintă un motiv de îngrijorare, amfetaminele și ecstasy ocupând primul lor. Numărul adulților tineri (15-35 ani) a înregistrat o scădere în ce privește consumul de amfetamine, în schimb se observă creșterea consumului și a ofertei de metamfetamină. Piața de metamfetamină se răspândește de la zone circumscrise ca Republica Cehă, Slovacia, la Germania, Grecia, Cipru, Turcia.
Ecstasy sau MMDA, a înregistrat o scădere în ultimii ani dar, se revine la o mai mare oferta și interes față de acest drog. 2 milioane de europeni au încercat amfetamine și 2 milioane ecstasy în anul 2011.

Îngrijorarea majoră o reprezintă noile droguri sintetice, în 2013 fiind identificate 73 de noi substanțe stimulante, sintetice, dintre care 30 au fost produși derivați ai canabisului, așa numiții canabinoizi. Restul sunt produși chimici mai puțin cunoscuți. Noile substanțe sunt monitorizate de EU dar, în cadrul Conferinței de presă de la Lisabona, s-a semnalat dificultatea depistării lor. Piața drogurilor sintetice se apreciază a fi dinamică, cu ritm rapid de evoluție, cu apariția de noi compuși sintetici, necunoscuți, ceea ce face dificilă munca de monitorizare.

Politici europene în consumul de droguri trebuie să se adapteze la aceste schimbări. Aproximativ 1,2 milioane oameni au beneficiat de tratament în 2011. În ordine opiacee, canabis, cocaină. Tratamentul de substituție și reintegrarea socială trebuie continuate chiar în perioade de austeritate. Hepatita C este frecvent întâlnită în rândul consumatorilor de droguri injectabile deoarece sunt folosite în comun, seringi și ace. Numărul deceselor de pe seama consumului de droguri a scăzut (prin supradoză, sinucidere, boli etc) la 6500 în 2011 față de 7000 în 2010. Planurile de reintegrare socială și profesională rămân precare în unele zone ale Europei, printre preocupări fiind asigurarea unui loc de muncă, locuință și satisfacerea nevoilor bazale, tratarea deținuților consumatori de droguri,în penitenciare, ca și asigurarea unei urmăriri adecvate după eliberarea lor.


Informații în limba engleză despre activitatea Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie cu sediul în Lisabona, European Monitoring Center for Drug and Drugs Addiction (EMCDDA)