Schizofrenia și efectul nicotinei Schizofrenia și nicotina

Studiile de cercetare arată că nicotina conținută în țigări poate avea efecte benefice în schizofrenie. Nicotina stimulează partea frontală a creierului și astfel îmbunătățește capacitatea de concentrare, procesarea informației și învățarea, funcții cognitive care sunt reduse la persoanele suferinde de schizofrenie

 

Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

 

Deteriorarea funcțiilor cognitive se pune fie pe seama tulburării psihice în sine (schizofrenia), fie pe seama medicației antipsihotice, ca efect secundar.

Nicotina este o substanță stimulantă centrală dar și un relaxant, putând reduce starea de anxietate, reducând în intensitate emoții ca iritație, furie, neliniște. Persoanele cu schizofrenie au o capacitate redusă de a face față factorilor stresanți, de unde efectul benefic al nicotinei.

Se presupune că nicotina ar avea efect antidepresiv și multe persoane suferinde de schizofrenie au și stări de depresie, deci nicotina ar ajuta la reducerea simptomelor de depresie (Glassman, 1993).

Se apreciază că nicotina ar avea efect asupra simptomele negative care sunt în principal deficite ale funcțiilor psihice ca motivația, voința, lipsa de interes, lipsa de emoții și energie, funcții care ar fi stimulate de nicotină. Aceasta ar ajuta la stimularea eliberării de dopamină în cortexul prefrontal care ar avea ca rezultat activarea și îmbunătățirea acestor funcții (Glassman, 1993).

De asemenea nicotina ar influența prelucrarea informației și ar duce la reducerea simptomelor pozitive în schizofrenie (Adler, 1993) care sunt producții ale gândirii. Sunt afectate atât traiectul gândurilor (are loc trunchierea gândurilor) cât și conținutul gândurilor (apar idei delirante, bizare sau non-bizare). Simptome pozitive sunt și halucinațiile (care sunt tulburări de percepție).

Un alt efect se apreciază a fi modificarea efectelor secundare ale medicației antipsihotice, mai precis fumatul ar fi asociat cu reducerea simptomelor extrapiramidale de tip parkinson (Goff, 1992).

Alte efecte ale nicotinei sunt legate de crearea climatului favorabil contactelor sociale fiind cunoscut faptul că fumatul unei țigări are loc mai ales în grup.