Genetica și anxietateaKarolinska Institutet face cercetări genetice avansate asupra tulburărilor psihice

Interesul pentru studiul genetic al tulburărilor psihice s-a intensificat în ultimele decade. Astfel se caută cauzele unor tulburări psihice pentru a putea găsi noi metode de tratament, mai eficiente, ca și pentru a putea preveni aceste tulburări.

 

Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

 

Institutul de cercetare suedez Karolinska Institutet vine cu cercetări avansate; astfel s-a studiat o enzimă specifică numită CYP2C19. Studiile s-au făcut pe cobai, în laborator. Prin mutații genetice s-a transferat materialul genetic al acestei enzime umane la embrionii de cobai. Rezultatul arată că cobaii ajunși adulți au zona din creier denumită hipocampus (cu rol, printre altele, în reglarea reacțiilor la stres și a emoțiilor) mai redusă și modificări de comportament asemănătoare celor din tulburările anxioase. 

Enzima CYP2C19 la specia umană a suferit modificări genetice ceea ce face ca ea să existe la oameni în proporții variate, de la nivele mici, moderate, foarte crescute sau să lipsească total. Studii anterioare au scos în evidență că indivizii care nu au această enzimă au un comportament mai puțin depresiv și anxios.

Mai multe informații despre această cercetare găsiți în limba engleză pe site-ul Karolinska Institutet