Teste psihologicePersoanele în vârstă cu tulburări de memorie au nevoie de tratament și îngrijire. Primul gând ne trimite la demențe, și dacă persoana afectată este cineva apropiat, dorim să știm cum să o ajutăm. O persoană cu tulburări de memorie are nevoie de supraveghere pentru siguranța proprie și a celorlalți.

 

În țările nordice politica de îngrijire a vârstnicilor este bine pusă la punct. În spital sau policlinică se fac controale periodice pentru evaluarea stării de sănătate a vârstnicilor. Pentru testarea memoriei în cazul suspiciunii de boala Alzheimer sau alte tipuri de demențe se face, printre altele, testul ceasului. Citește mai mult despre boala Alzheimer Testul este foarte simplu de efectuat și interpretat. Imposibilitatea efectuării testului e un semn de deficit cognitiv care trebuie investigat. Testul nu pune nici un diagnostic.

Materiale necesare: o foaie de hârtie A4, creion

Instrucțiuni: Ai aici o foaie de hârtie și un creion (îi arătați fiecare obiect în parte). Te rugăm să desenezi un cadranul unui ceas și să plasezi corect orele ceasului.

Pasul 1:

Ceasul desenat ca să fie validat trebuie să aibă:

  • un cadran (nu contează forma)
  • limbile ceasului pentru oră, minute și
  • 12 cifre care să arate orele (se acceptă cifre sau linii despărțitoare)

Pasul 2:

Instrucțiuni: Te rugăm să faci plasezi limbile ceasului să arate ora 12:10. În etapa aceasta se poate folosi un ceas mare de perete pe care persoana testată poate mișca limbile ceasului sau un ceas de mână ușor de manevrat. Se ține cont de faptul că vârstnicii poat avea dificultăți de vedere, de auz sau dificultăți de mobilitate la nivelul mâinii.

Se acordă 1 punct pentru pasul 1, 1 punct pentru pasul 2.

 

Forma modificată a testului: 

Pasul 1:  Ai aici o foaie de hârtie și un creion (pe hârtie este desenat în prealabil un cerc). Te rugăm să desenezi orele și limbile ceasului. Se urmărește dacă persoana testată înțelege instructajul, de câte ori i se repetă instructajul, iritarea la repetarea instructajului, capacitatea de întelegere, memorie, reacții emoționale, motivare, limbaj și alte aspecte psihologice care pot fi relevante pentru diagnostic. Pasul 2: Te rugăm să plasezi limbile ceasului să arate ora 12:10.

 

Acest test nu pune nici un diagnostic și nu înlocuiește doctorul sau psihologul.

 

Image courtesy of domdeen at FreeDigitalPhotos.net