Chestionare depresieScanarea simptomelor de depresie

Există două întrebări prin care se face de regulă scanarea tulburări depresive majore la adulți:

1) În timpul ultimei luni te-ai simțit adesea decăzut, deprimat sau fără speranță?

2) În timpul ultimei luni ai simțit adesea un interes redus și lipsă de plăcere în realizarea activităților zilnice?

Cine ar trebui să treacă prin scanarea simptomelor de depresie?

 

Persoanele aflate în zona de risc, bolnavii de cancer, durere cronică, diabet, accident cerebral vascular recent, atac de inimă recent, insuficiență cardiacă, ar trebui să verifice dacă au simptome depresive.

Alte grupe sunt bolnavii vârstnici cu multiple boli somatice, pacienții diagnosticați cu depresie majoră (datorită riscului recăderii în depresie), femeile după naștere, pacienții HIV-pozitiv sau victime ale violenței și abuzului domestic. Scanarea simptomelor de depresie la grupele de risc ar reduce costurile economice cu tratarea depresiei și ar salva vieți. Depresia se poate trata!

Instrucțiuni: citește cu atenție situațiile descrise în care ești rugat să reflectezi asupra stării tale de sănătate psihică din ultimele 3 zile. Fiecare situație descrisă are 6 variante de răspuns pornind de la o stare normală până la o stare progresiv simptomatică de depresie. Fiecărei variante de răspuns îi corespunde un număr de puncte (între 0 și 6 puncte). Alege o singură variantă de răspuns între 1 și 6 (de ex varianta 1,3 sau 5). Acolo unde nu te poți decide ți se oferă posibilitatea să alegi variante intermediare de răspuns. Încercuiește varianta care reflectă cel mai bine felul în care te-ai simțit și comportat în ultimele 3 zile.

Completarea chestionarului ia aproximativ 15-20 de minute.

 

Stare de dispoziție

Te rugăm să descrii starea ta de dispoziție din ultimele trei zile. Te-ai simțit trist, deprimat sau te-ai aflat într-o dispoziție proastă? Gândește-te: ai avut aceeași stare de dispoziție tot timpul sau ai avut schimbări de dispoziție? Te-ai simțit mai bine dacă ți s-au întâmplat lucruri pozitive?


0. Pot să mă simt bucuros sau trist, în funcție de împrejurări.
1. 
2. Mă simt deprimat în general, dar uneori mi se pare că am o stare ceva mai ușoară de depresie.
3. 
4. Mă simt întotdeauna deprimat și dus pe gânduri. Nu pot să mă bucur de lucruri care în mod normal ar putea să-mi facă plăcere.
5. 
6. Mă simt total deprimat și nefericit că nu-mi pot imagina o stare mai proastă decât cea de acum.

 

Stare de neliniște

Te rugăm să evaluezi în ce măsură ai avut stări de anxietate, stări nedefinite de neliniște sau lipsa poftei de viață în ultimele trei zile. Gândește-te: cât de intensive au fost aceste stări emoționale? Aceste stări au apărut și au dispărut sau au fost permanente?


0. Mă simt calm și liniștit mai tot timpul.
1. 
2. Uneori am stări neplăcute de neliniște interioară.
3. 
4. Am adeseori o stare de neliniște interioară care poate deveni foarte puternică, și trebuie să fac eforturi ca să fac față acestor stări.
5. 
6. Am stări de anxietate teribile, de lungă durată și greu de suportat.

 

Somn

Te rugăm să descrii cât de odihnitor îți este somnul. Gândește-te: cât de mult dormi și cât de bine ai dormit în ultimele trei nopți. Evaluează-ți somnul indiferent dacă iei somnifere sau nu. 

0. Dorm liniștit și suficient de bine pentru nevoile mele. Nu am dificultăți de somn. Uneori dorm chiar mai mult decât aș avea nevoie.
1.
2. Am anumite dificultăți de somn. Uneori am dificultăți în a adormi sau dorm superficial sau am un somn neliniștit în comparație cu situațiile obișnuite.
3.
4. Dorm cel puțin două ore mai puțin pe noapte decât aș avea nevoie. Mă trezesc adesea în timpul nopții chiar dacă nu sunt deranjat.
5. 
6. Dorm foarte prost, nu mai mult de 2-3 ore pe noapte.

 

Pofta de mâncare

Te rugăm să evaluezi cum îți este pofta de mâncare. Gândește-te: dacă pofta de mâncare ți s-a modificat față de ceea ce este normal pentru tine. 

0. Am o pofta de mâncare ca de obicei sau un apetit ușor mai crescut.
1. 
2. Am o pofta de mâncare mai redusă decât în mod obișnuit.
3.
4. Pofta de mâncare aproape că a dispărut. Mâncarea nu mai are nici un gust și fac eforturi să mănânc.
5. 
6. Îmi lipsește pofta de mâncare și nu simt nevoia să mănânc. Ca să mănânc ceva trebuie să fiu puternic motivat de altcineva.

 

Capacitate de concentrare

Te rugăm să-ți evaluezi capacitatea de a-ți aduna gândurile și de a te concentra în diferite activități. Reflectează asupra felului în care te descurci în diferite activități care solicită capacitatea de concentrare în diferite grade (de ex a citi o carte, a citi un articol într-un ziar sau a urmări o emisiune la TV). 

0. Nu am nici o dificultate de concentrare.
1.
2. Mi-e greu pentru moment să-mi mențin gândurile adunate pe lucruri care în mod obișnuit reușesc să-mi atragă atenția (ca de ex cititul sau privitul la televizor).
3.
4. Am dificultăți mari de concentrare în activități care în mod normal nu solicită eforturi din partea mea (ca de ex cititul unui capitol într-o carte sau o discuție cu cineva)
5.
6. Nu pot în nici un fel să mă concentrez într-o activitate, să citesc sau să mă ocup de munci casnice.

 

Capacitate de inițiativă

Te rugăm să-ți evaluezi capacitatea de inițiativă. Întrebarea se referă în special la ușurința cu care pornești la rezolvarea de noi sarcini sau activități pe care tu consideri că trebuie pornite și la felul în care ești motivat în realizarea lor.

0. Nu am nici o dificultate în a începe noi sarcini sau proiecte.
1.
2. Când trebuie să încep o sarcină sau o activitate nouă simt un obstacol interior într-un mod ce nu mi se pare familiar.
3.
4. Este nevoie de un efort considerabil din partea mea pentru ca cel puțin să pornesc la realizarea unor sarcini sau activități simple, pe care de obicei obișnuiesc să le fac zilnic.
5.
6. Nu pot să fac nici cel mai mic efort ca să pornesc la realizarea unor sarcini sau activități dintre cele mai simple.

 

Angajare emoțională

Te rugăm să evaluezi cum îți percepi propriul interes față de lumea înconjurătoare și de oamenii din jur ca și față de acele activități care obișnuiesc să-ți dea bucurie și satisfacție. 

0. Sunt interestat de lumea din jurul meu și mă angajez în contacte cu ceilalți; acest lucru îmi oferă atât satisfacție cât și bucurie.
1.
2. Simt mai puțin nevoia să mă angajez în activități cu ceilalți; mi-e mai greu să simt bucurie sau furie în situații care reușeau să-mi trezează interesul.  
3.
4. Nu mă simt interesat de lumea din jurul meu, nici cel puțin de prieteni sau cunoscuți.
5.
6. Am încetat să mai simt emoții de vreun fel. Mă simt dezinteresat de cei mai apropiați oameni din anturajul meu.

 

Pesimism

Întrebarea se referă la felul în care îți vezi propriul viitor și la felul în care îți apreciezi propria valoare. Gândește-te: în ce măsură ai mustrări de conștiință, ești copleșit de vină sau dacă ai fost neliniștit mai des decât în mod obișnuit de situația ta economică sau de starea ta de sănătate.


0. Îmi văd viitorul cu încredere. Sunt în general destul de mulțumit de mine însumi.
1. 
2. Uneori mă acuz pe mine însumi și gândesc că sunt mai puțin valoros ca persoană decât alții.
3. 
4. Am gânduri repetitive și neîncetate asupra nereușitelor mele și mă simt un om de calitate inferioară chiar dacă ceilalați nu au aceeași părere despre mine.
5. 
6. Văd totul în negru și nu pot să văd nici o lumină la capătul tunelului. Mă simt de parcă întotdeauna am fost un om rău, ca și cum niciodată nu pot să fiu iertat pentru lucrurile groaznice pe care le-am făcut.

 

Poftă de viață

Întrebarea se referă la pofta de viață. Te-ai simțit obosit de viață? Te-ai gândit la sinucidere, și dacă răspunsul e da, în ce masură vezi tu acest act ca o soluție concretă.


0. Am o dorință normală de a trăi.
1. 
2. Viața nu pare în mod special plină de sens dar îmi doresc totuși mai mult să trăiesc decât să mor.
3. 
4.  Deseori gândesc că ar fi mai bine să fiu mort; cu toate că eu în realitate nu asta îmi doresc, simt uneori că sinuciderea ar fi o posibilă soluție.
5. 
6. Sunt de fapt convins că sinuciderea e singura mea soluție și mă gândesc mult cum să fac să-mi iau viața.

 

 

Adună punctele răspunsurilor tale.                           

Rezultat (număr total de puncte) =     

Interpretarea rezultatelor:

0-11: nu suferi de depresie;

12-20 puncte: simptomele unei depresii moderate;

>20 puncte: probabilitatea ca tu să suferi de depresie majoră e mare dacă ai avut aceaste simptome mai mult de două săptămâni;

>40 puncte: internarea într-o clinică de psihiatrie ar trebui luată în considerare (acesta recomandare are la bază prezența gândurilor de sinucidere).  

Acest test nu pune nici un diagnostic și nu înlocuiește doctorul sau psihologul.

Acest test a fost adaptat în limba română după testul Madrs-s (Montgomery Åsberg Depression Scale) care are o utilizare largă în clinicile de psihiatrie în evaluarea severității gradului de intensitate a simptomelor de depresie.

 

Image courtesy of  imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net