Tulburari de personalitateAcest material se adresează persoanelor diagnosticate cu Tulburări de Personalitate, familiei și prietenilor acestora ca și celor care suspectează o astfel de tulburare psihică. Tulburările de Personalitate sunt tulburări psihice care afectează cogniția, reacțiile emoționale, capacitatea de impuls-control și relațiile cu alții, cu consecințe asupra funcționării zilnice a persoanei. 

 

 

Personalitatea umană 

Personalitatea este o definiție abstractă care reunește caracteristici din mai multe planuri psihice:

  • cogniția (gândirea);
  • afectivitatea (emoții, sentimente);
  • motivația (dorințe, motive);
  • capacitatea de control a impulsurilor;
  • relațiile individului cu alții (în societate, la locul de muncă, în familie, grupuri de prieteni etc).

Fiecare individ este unic deoarece caracteristici psihice sunt prezente în diferite grade și intensități în nucleul de trăsături psihice denumit Personalitate. În limbaj popular Personalitatea răspunde la întrebarea Ce fel de om ești?

Tulburările de personalitate sunt tipare (modele) cognitive, emoționale, ale impuls-controlului și relațiilor cu ceilalți, constante și durabile în timp, nonfuncționale, perturbate, care nu permit funcționarea normală în viața de zi cu zi. 

Debutul tulburărilor de personalitate se observă de timpuriu în viața unei persoane, încă din copilărie sau adolescență. Formarea personalității este un proces îndelungat în care intervin mulți factori biologici (materialul genetic, moștenit), psihologici (traume psihice), factori de mediu (mediul sociocultural, mediul de creștere și dezvoltare oferit de familie).

Consecințele tulburările de personalitate se identifică în probleme de integrare socială, profesională, relațională (apar relații sociale, profesionale, familiale perturbate) care crează obstacole și dificultăți în funcționarea armonioasă a persoanei. Altă consecință este comportamentul antisocial și actele de violență. Cea mai serioasă consecință este comportamentul de autovătămare, automutilare, tentative de sinucidere. 

Diagnosticul tulburărilor de personalitate se cere atunci când perturbarea este intensă iar consecințele pentru persoana în cauză și pentru ceilalți sunt semnificative. De ex tulburarea de personalitate de tip bordeline duce la comportament de autovătămare, producerea de suferință și leziuni fizice propriului corp ca și la tentative de sinucidere. Citește mai mult despre diagnosticul tulburării de personalitate

Cele mai multe persoane cu tulburări de personalitate antisocială ajung mai devreme sau mai târziu să aibă contact cu serviciile sociale, criminale sau cu poliția etc. Destul de frecvent persoanele cu tulburări de personalitate recurg la consum de droguri sau/și alcool, de unde denumirea de diagnoza dublă.

Alte afecțiuni psihice ca anorexie, depresie, anxietate sunt prezente. Aceste persoane întâmpină dificultăți majore în a-și crea condiții de viață în mod independent având nevoie de sprijin din partea societății. Relațiile cu ceilalți sunt dificil de stabilit și menținut, tensionate, lipsite de încredere și cooperare. De obicei persoanele cu tulburări de personalitate renunță la tratamentul instituit și întrerup relațiile și alianțele cu medicul curant, psihologul sau asistentul social.

Multe tulburări de personalitate sunt trecute cu vederea și rămân nediagnosticate. Unele tulburări de personalitate, ca de ex Personalitatea de tip bordeline, sunt tulburări psihice cu grad crescut de sinucidere și autovătămare. De aceea este relevant pentru timpurile moderne să se cunoască simptomele și tratamentul tulburărilor de personalitate.  

Tulburările de personalitate sunt tulburări psihice care țin de domeniul psihiatric. Ca grup diagnostic persoanele cu tulburări de personalitate solicită resurse semnificative din partea societății. Aproximativ 25-30% dintre persoanele spitalizate în clinicile de psihiatrie prezintă o tulburare de personalitate. Totuși, multe persoane cu tulburări de personalitate duc o viață normală, fără să aibă nevoie de tratament, reușind să compenseze deficiențele prin antrenament.

 

Tulburările de personalitate sunt reprezentate de tulburări în diferite grade a trăsăturilor din următoarele sectoare ale personalității umane: 

  • Cogniția. Când acest sector al personalității este afectat apar gânduri paranoide, suspiciune accentuată, idei de urmărire, idei de lezare, idei de atac și distrugere a propriei persoane sau a altora apropiate (de ex idea ca vecinul, personalul medical, colegii vor să-i provoace suferință, să-i ia viața, să-i lezeze interesele proprii).

Când cogniția este afectată persoana cu tulburări de personalitate (de ex. personalitatea paranoidă) are un anumit fel de a înțelege și interpreta felul propriu de a fi ca și felul altora de a fi și se comporta, de a înțelege și interpreta situații și evenimente.

Persoanele respective interpretează eronat semnale proprii (gânduri, emoții, senzații, percepții) ca și semnale din mediu (ex privirea altora, comportamentele și acțiunile altora, evenimente, întâmplări din mediu etc).

  • Afectivitatea. Când aceast domeniu al personalității este afectat apar emoții, trăiri afective, reacții emoționale care nu se potrivesc situațiilor în care persoana se află. Când se analizează emoțiile, reacțiile emoționale la situații sau evenimente, se are în vedere registrul emoțiilor dar și intensitatea lor. Astfel registrul emoțiilor umane cuprinde emoții negative, pozitive și neutrale.

În cazul tulburărilor de personalitate emoțiile sau reacțiile emoționale întâlnite sunt cele din registrul emoțiilor negative ca de ex frustrare, tristețe, nemulțumire și de intensitate inadecvată la situație (așa numite reacții emoționale explozive, de furie, ură, nemulțumire, anxietate, culpabilitate etc).

Capacitatea de trăire a emoțiilor pozitive este slăbită și imatură. Persoanele cu tulburări de personalitate (ex. personalitatea de tip bordeline) au așa numita instabilitate emoțională, trecând rapid și imprevizibil de la o stare de plăcere la una de ură și frustrare. Trecerea are repercursiuni asupra comportamentului persoanei, cu consecințe în plan social (ruperea relațiilor) sau profesional (conflicte la locul de muncă, izolare). Trecerea de la o stare emoțională la alta este vizibilă pentru ceilalți care etichetează comportamentul persoanei ca anormal.  

Referitor la comportament normal sau anormal sunt normele și regulile sociale care impun acceptarea unui comportament ca normal sau anormal. Normal este acel comportament pe care majoritatea îl are și care permite o funcționare și integrare socială, profesională și familială conform regulilor (normelor) promovate și acceptate în societatea respectivă. Comportamentul anormal (fie că este impulsiv, agresiv, antisocial etc) se abate de la cel al majorității, nu permite integrarea în grup sau comunitate și generează probleme. 

  • Relații interpersonale. Persoanele cu tulburări de personalitate au dificultăți în stabilirea de relații și menținerea lor la un nivel optim de funcționare. Cauza ar fi lipsa de încredere în alții ca și încredere slăbită în sine, o imagine de sine deformată, sensibilitate crescută la critică din partea altora.

În tulburările de personalitate relațiile cu ceilați sunt bazate pe neîncredere, suspiciune, capacitatea deficitară de jucare a rolurilor sociale la un nivel de maturitate adecvat. Astfel, apar relații conflictuale, tensionate, distorsionate, lipsite de continuitate și armonie, lipsite de încredere.

  • Capacitatea de impuls-control este grav afectată, dereglare vizibilă în comportamentul persoanei sub formă de comportament impulsiv-agresiv, reactiv (comportament generat fără a se gândi la consecințe), conflictual, incapacitate de apreciere reală a riscurilor și consecințelor comportamentelor proprii.

Astfel, trăirea intensă a stărilor de anxietate duce la impusuri de vătămare a propriului corp și acțiuni negândite de tăiere a venelor, mutilare a diferitelor părți ale corpului cu scopul reducerii anxietății sau cu scop de sinucidere. Alte impusuri sunt traduse în comportament antisocial ca de ex. comiterea de furturi, consumul de droguri sau alcool, încăierări frecvente, atac la persoană. 

 

Image courtesy of Witthaya Phonsawat / FreeDigitalPhotos.net