Tulburare de personalitate narcisistaFace parte din grupul B al tulburărilor de personalitate etichetate ca dramatice. Tulburarea de personalitate narcisistă se descrie printr-un model de comportament constant dominat de nevoi de grandiozitate, nevoi de apreciere și admirație din partea celorlalți și cu un nivel empatic scăzut. Persoanele cu această tulburare nu înțeleg trăirile emoționale ale celorlalți, țin cont doar de interesele proprii. 

Persoana cu tulburare de personalitate narcisistă este o persoană centrată pe sine însuși, pe nevoile proprii, de mărire, de status, de succes personal, fie că este vorba de carieră sau acumulare de bunuri materiale.

 

 

 

 

Caracteristicile tulburării de personalitate narcisistă

Tulburarea de personalitate narcisistă este definită prin nevoi de grandoare, nevoi de admirație, de apreciere, de recunoaștere a meritelor reale sau imaginare. Persoana narcisistă se crede superioară celorlalți și prin urmare solicită întâietate, acordarea de privilegii și favorizarea în diferite situații, pornind de la idea că este o persoană dotată în raport cu ceilalți, și prin urmare se așteaptă sau solicită o tratare specială. Nu ține cont de alții, și acționează în favoarea propriilor interese chiar dacă lezează interesele altora, are tendința de a-i fololsi pe ceilalți pentru a-și atinge scopurile într-un mod manipulativ și fără scrupule. Comportamentul este perceput ca arogant, superior de către alții. 

 

Tabloul clinic al tulburării de personalitate narcisistă 

 • imagine de sine grandioasă, de care narcisistul este îndrăgostit, îndrăgostit de propria sa imagine de sine; 
 • trăirea senzației cum că este o persoană importantă, cu semnificație deosebită, exagerată;
 • se așteaptă să fie tratată înaintea celorlalți, mai bine decât alții, fără a avea merite;
 • se așteaptă fie tratată conform așteptărilor sale;
 • preocupată de fantezii legate de putere, acumulare de bunuri, frumusețe sau dragoste;
 • se consideră unică și consideră că poate fi înțeleasă doar de către persoane cu status înalt;
 • are nevoi exagerate de mărire, de atenție și admirație;
 • îi manipulează, se folosește de alții ca să-și atingă scopurile; 
 • empatie scăzută, nu are capacitate de înțelegere pentru emoțiile și nevoile altora;
 • percepută de către ceilalți ca o persoană arogantă, cu aer de superioritate;
 • persoană invidioasă pe alții sau se consideră a fi obiectul invidiei altora. 

 

Tulburare de personalitate narcisistă exemple

O persoană de sex masculin care lucrează în mediul universitar afișează o atitudine superioară în raport cu colaboratorii săi și așteaptă de la ceilalți să fie tratată cu înalt respect. Atitudinea și felul său de a fi face ca ceilalți să-l evite. Faptul că este evitat îl pune pe seama promovării și înaintării în treapta ierarhică pe care o așteaptă de ani de zile. Asta poate să fie doar în închipuirea lui căci colegii au rezultate de cercetare cu mult mai avansate. În discuțiile între colegi se așteaptă la laude și aprecieri și rămâne surprins când nu se întâmplă așa. Se simte ușor criticat și poate deveni chiar irascibil. Atunci încearcă să le submineze autoritatea celorlalți și să atragă atenția. Organizează simpozioane și evenimente de promovare a intereselor proprii, atrage jurnaliști prin oferirea de beneficii și reușește să participe la emisiuni televizate și interviuri radio prin care își face publică activitatea și așteaptă recunoaștere și admirație. Își dedică timpul pentru a-i spiona pe ceilalți și a le crea obstacole într-o eventuală promovare. Se consideră a fi o persoană unică, cu merite deosebite. 

 

Diagnosticul diferențial al tulburării de personalitate narcisistă  

Diferența se face cu tulburarea de personalitate histrionică. Ca și aceasta persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au nevoie de atenție și apreciere, nevoia de admirație dar aceasta se pune pe seama faptului că ele se consideră persoane superioare. Aceste persoane au nevoi de grandoare, se cred dotate cu capacități deosebite de ex intelectuale, au fantezii, idei de mărire, nevoi de status înalt sau se împacă cu inchipuirea că dețin o poziție înaltă. 

 

Image courtesy of graur codrin / FreeDigitalPhotos.net