Diagnostic Tulburare de Personalitate

Stabilirea diagnosticului tulburare de personalitate este dificil, granița între personalitatea normală și personalitatea patologică nefiind clară. Intervin factorii culturali așa că aceleași modele de personalitate sunt acceptate într-o cultură (societate) și respinse în alta.

Diagnosticul tulburare de personalitate este necesar deoarece permite planificarea tratamentului ca și prognoza sănătății psihice a persoanei. Când stabilește diagnosticul de tulburare de personalitate medicul are în vedere simptomele dar, și mai important, gradul de disfuncționalitate al persoanei.

 

 

 

Interviul clinic Diagnosticu Tulburări Personalitate Diferite instrumente cu rol de screening au fost concepute pentru a ușura munca de diagnostic a tulburărilor de personalitate.

Cel mai folosit este interviul structurat cunoscut sub numele SCID-II (Structured Clinical Interview). SCID-II este un interviu însoțit de un manual de aplicare. SCID-II conține întrebări deschise pe care medicul le adresează persoanei evaluate. Medicul poate face adnotări legate de întrebările și răspunsurile primite.  

 

Teste psihologice Tulburri PersonalitateChestionarele de personalitate ajută la identificarea deviațiilor, abaterilor de la personalitatea normală. Alte teste psihologice cu caracter general pot ajuta la identificarea problemelor afective, cognitive sau de relaționare. Un test psihologic cu rol de screening este chestionarul de personalitate DIP-Q (Personality Questionnaire). DIP-Q se completează înainte de interviul clinic.