Tulburarea de personalitate paranoidaTulburare paranoidă de personalitate face parte din grupul tulburărilor de personalitate numite excentrice alături de personalitatea schizoidă și schizotipală.

Persoanele cu tulburare de personalitate paranoidă sunt caracterizate prin suspiciune și neîncredere față de ceilalți oameni, credința că ceilalți au ca scop să le folosească, să le lezeze în vreun fel sau să le păcălească. Persoanele cu tulburare de personalitate paranoidă se tem că orice informație personală ar putea fi folosită împotriva lor de aceea dacă ajunge în mâinile altora. 

 

 

 

 

Image courtesy of

artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Tulburare de personalitate schizoidaTulburarea schizoidă de personalitate face parte din grupul A (cluster A) al tulburărilor excentrice. Persoanele cu o astfel de tulburare de personalitate au tendința spre retragere și izolare socială, își sunt suficiente lor însele și nu simt nevoia de interacțiune și comuniune cu alții. 

Prezintă afinitate pentru viața în singurătate, prezintă ca trăsătură caracteristică lipsa de interes și răceală față de contextul social. Par neinteresați de ceilalți în cadrul contactelor sociale, par lipsiți de energie și de trăiri emoționale. 

 

 

 

Tulburare de personalitate schizotipalaTulburarea schizotipală de personalitate face parte din grupul A (cluster A) al tulburărilor de personalitate denumite excentrice. Sunt prezente tulburări la nivelul gândirii și percepției, gândirea magică sau fabuloasă, aceste persoane cred că sunt dotate cu capacități deosebite, telepatice și că dispun de un al șaptelea simț. Diagnosticul se personalitate schizotipală se pune dacă tulburarea se  manifestă încă din adolescență, este durabilă în timp și duce la funcționarea deficitară în societate.  

 

 

 

 

Tulburare de personalitate antisocialaFace parte din grupul B (cluster B) al tulburărilor de personalitate alături de tulburarea de personalitate de tip bordeline, narcisistă și histrionică, grup de personalități denumite dramatice. Tulburarea de personalitate antisocială este mai frecvent întâlnită la persoane de sex masculin dar este prezentă și la femei.  

 

 

 

 

Tulburare de personalitate bordelineFace parte din grupul tulburărilor de personalitate dramatice, după tabloul clinic, alături de tulburările de personalitate antisocială, narcisistă și histrionică. Tulburările de personalitate bordeline (instabile emoțional) au un tablou clinic dramatic, sunt cele mai severe și cele mai frecvente în clinicile de psihiatrie. 

Persoanele cu tulburări de personalitate de tip bordeline au dificultăți majore în a-și cunoaște și controla emoțiile, impulsurile și relațiile cu ceilalți. Comportamentul de autovătămare este frecvent în scopul reducerii anxietății și/sau cu scopul de a-și produce suferință.

 

 

 

Tulburare de personalitate histrionicaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate dramatice alături de tulburarea de personalitate antisocială, bordeline și narcisistă. Denumită înainte isterie sau personalitate isterică, nevroză isterică, tulburarea de personalitate histrionică se descrie prin dramatism, comportament de tip teatral, demonstrativ, comportament de seducție sexuală, cu scopul de a atrage și a se situa în centrul atenției celorlalți. Reacțiile emoționale sunt exagerate iar comportamentul este provocator, cu sau fără intenție. 

 

 

 

 

Tulburare de personalitate narcisistaFace parte din grupul B al tulburărilor de personalitate etichetate ca dramatice. Tulburarea de personalitate narcisistă se descrie printr-un model de comportament constant dominat de nevoi de grandiozitate, nevoi de apreciere și admirație din partea celorlalți și cu un nivel empatic scăzut. Persoanele cu această tulburare nu înțeleg trăirile emoționale ale celorlalți, țin cont doar de interesele proprii. 

Persoana cu tulburare de personalitate narcisistă este o persoană centrată pe sine însuși, pe nevoile proprii, de mărire, de status, de succes personal, fie că este vorba de carieră sau acumulare de bunuri materiale.

 

 

 

 

Tulburare de personalitate fobicaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase și se caracterizează prin teama de evaluarea celorlalți, teama de respingere și prin urmare evitarea contactelor sociale. Persoana cu tip de personalitate fobică se simte neacceptată, neprețuită de ceilalți și este sensibilă la critică. 

 

 

 

Tulburare de personalitate dependentaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase alături de tulburarea de personalitate fobică și obsesiv-compulsivă. Tulburarea de personalitate dependentă se întâlnește de obicei la femei și se definește prin nevoia exagerată a persoanei ca altcineva să aibă grijă de ea, să ia decizii în locul ei, comportament de supunere și dependență emoțională. 

 

 

 

Tulburare de personalitate obsesivăFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase. Persoana cu astfel de tulburare de personalitate este perfecționistă, rigidă și zgârcită. Persoana cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă își sacrifică timpul liber și relațiile cu ceilalți oameni pentru prestații înalte la locul de muncă, este centrată în mod exagerat pe detalii, pe ordine și pe urmarea regulilor sau rutinelor prestabilite, fără să se abată. Pentru alții persoana cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă pare a avea un comportament disciplinat/auto-disciplinat, guvernat de reguli și instrucțiuni.