Tulburare de personalitate schizoidaTulburarea schizoidă de personalitate face parte din grupul A (cluster A) al tulburărilor excentrice. Persoanele cu o astfel de tulburare de personalitate au tendința spre retragere și izolare socială, își sunt suficiente lor însele și nu simt nevoia de interacțiune și comuniune cu alții. 

Prezintă afinitate pentru viața în singurătate, prezintă ca trăsătură caracteristică lipsa de interes și răceală față de contextul social. Par neinteresați de ceilalți în cadrul contactelor sociale, par lipsiți de energie și de trăiri emoționale. 

 

 

 

 

Caracteristicile tulburării de personalitate schizoidă

Persoanele respective nu simt nevoia de contexte sociale, preferă singurătatea în locul interacțiunii șirelațiilor umane pe care le evită. Au prieteni sau cunoscuți în număr redus, doar unul sau nici unul. Este dezinteresul pentru situații de interacțiune socială care face ca persoana în cauză să fie lipsită de prieteni, camarazi. Persoana cu tulburare de personalitate schizoidă pare lipsită de trări emoționale, apare ca o persoană dezinteresată de relații de camaraderie cu alții. Persoana se simte bine singură și preferă activități ce pot fi efectuate independent de alții ( de ex lucrul cu computerul, grădinăritul, pescuitul, proiectare, design etc) putând fi o persoană competentă în activități care nu solicită relații umane. 

 

Tabloul clinic al tulburării de personalitate schizoidă 

  • nici nu-si dorește și nici nu apreciază relațiile sociale apropiate, nici pe cele de familie;
  • dezinteresat de contacte sociale;
  • optează pentru activități ce pot fi efectuate de unul singur, independent de alții; 
  • rar trăiește emoția de bucurie în compania altora;
  • lipsit de interese pentru relații sexuale;
  • lipsit de prieteni sau camarazi apropiați,
  • are relații cu 1-2 membrii de familie fără să simtă nevoia întreținerii unor relații apropiate;
  • pare să fie neutral în raport cu aprecierea sau critica din partea altora;
  • răceală emoțională sau are emoții de slabă intensitate,uniforme, lipsite de nuanțe;  

 

Tulburare de personalitate schizoidă exemple 

O persoană care a locuit într-o suburbie, într-o zonă înconjurată de păduri, a locuit singură toată viața. Nicodată nu a simțit nevoia să locuiască împreună cu altcineva. Trăiește din cultivarea pământului. Timpul liber și-l petrece cu sculptura în lemn. Relațiile cu familia le-a întrerupt de mulți ani. Nu are idee dacă frații lui mai trăiesc căci n-a mai vorbit cu nici unul dintre ei de ani de zile. În contactele sporadice pe care le are cu oamenii nu se arată surprins sau bucuros de oaspeți. E tăcut și scump la vorbă. 

Persoanele cu trăsături ale personalității schizoide întâmpină dificultăți în a se adapta la contexte sociale. De ex o persoană cu experiență și rezultate academice participă la o muncă de cercetare a calității actului medical în clinicile de spital. Respectiva persoană își face munca cu conștiinciozitate și competență. Totuși nu este o persoană agreată. I se reproșează că nu le acordă atenție celorlalți cu care intră în contact și că nu le acordă feed-back așa cum s-a stipulat în contract, că nu participă la micile pauze de cafea, în grup, cu discuții amicale despre timpul liber și nici la întâlnirile de după orele de program. Chiar și șeful clinicii a observat că persoana în cauză se arată dezinteresată de invitațiile primite pentru serbarea zilelor de naștere ale colegilor fiind detașată de evenimentele în grup. Pauza de prânz preferă să și-o petreacă singură.


Înțelegerea diagnosticului diferențial al personalității schizoide

Unii oameni preferă să fie solitari, sunt mulțumiți să trăiască singuri. Aceasta nu înseamnă că au o tulburare de personalitate schizoidă. Problema apare când persoanele în cauză evită relațiile sociale și aceasta duce la disfuncționalități (ca de ex probleme la locul de muncă etc). Atunci se ia în discuție diagnosticul tulburării de personalitate. 

În tulburarea de personalitate schizoidă întâlnim trăsături patologice din sfera simptomelor negative ale schizofreniei. Spre deosebire de schizofrenie în tulburarea de personalitate schizoidă nu sunt prezente simptome ca halucinații, tulburări de ideație și gândire. 

Diferența între tulburarea de personalitate schizoidă și evitantă. Dacă în tulburarea de personalitate schizoidă persoana nu simte nevoia de relații și interacțiuni sociale, evitarea relațiilor se face pe baza dezinteresului pentru contacte umane. În tulburarea de personalitate evitantă există un interes și dorința, căutarea de, orientarea către contexte, interacțiuni și relații umane dar acestea sunt evitate din cauza temerii că acolo se află sursa de anxietate. 

În același grup de tulburări de personalitate intră tulburarea schizotipală. Comun tulburărilor de personalitate schizoid și schizotipal este aspectul relațiilor sociale limitate. Diferența între cele două tipuri de tulburări constă în gândirea magică despre sine și lumea din jur, care descrie tipul de personalitate schizotipală. Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală se cred dotate cu capacități supranaturale, au credința că pot comunica cu instanțe superioare, că dispun de capacități telepatice. Prezintă modificări la nivel perceptual, se cred dotate cu al șaptelea simț. Aceste aspecte nu sunt prezente la o persoană cu personalitate schizoidă. 

 

Image courtesy of artur84 /FreeDigitalPhotos.net