Tulburare de personalitate schizotipalaTulburarea schizotipală de personalitate face parte din grupul A (cluster A) al tulburărilor de personalitate denumite excentrice. Sunt prezente tulburări la nivelul gândirii și percepției, gândirea magică sau fabuloasă, aceste persoane cred că sunt dotate cu capacități deosebite, telepatice și că dispun de un al șaptelea simț. Diagnosticul se personalitate schizotipală se pune dacă tulburarea se  manifestă încă din adolescență, este durabilă în timp și duce la funcționarea deficitară în societate.  

 

 

 

 

 

Caracteristicile tulburării de personalitate schizotipală

Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală au un număr limitat de relații și contacte sociale, inclusiv relațiile cu membrii de familie sunt restrânse. Aceste persoane trăiesc izolate și afirmă că se simt bine așa. Se remarcă prin gândire și comportament de tip excentric, și ele sunt astfel percepute ca fiind diferite de către ceilalți. Aceste persoane fabulează, își imaginează lucruri neobișnuite raportate la persoana proprie și la cei din jur, au o ideație (gândire) de tip magic, cred în superstiții, se cred clarvăzătoare, capabile să comunice prin telepatie, capabile să comunice cu instanțe superioare, se consideră dotate cu al șaptelea simț. Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală dau o semnificație aparte anumitor lucruri care se întâmplă în mediul lor de viață ca de ex. văd imaginea divină în norii adunați pe cer. Aceste aspecte fac ca patologia tulburării de personalitate schizotipală să se situeze la granița cu psihoza.

 

Tabloul clinic al tulburării de personalitate schizotipală 

  • se percep ca dotate cu simțuri deosebite; 
  • au o gândire magică;
  • sunt persoane superstițioase;
  • se consideră clarvăzătoare, capabile de viziuni;
  • se consideră capabile de comunicare prin telepatie;  
  • pot avea percepții deformate legate de propriul corp, senzația de depersonalizare (nu știu cine sunt) și/sau de derealizare;
  • comportamentul este diferit, perceput chiar ca ciudat de către ceilalți, de unde trăirea emoției de anxietate, eventual iritabilitate; 
  • limbajul este stereotip, fără detalii, bogat în metafore, stereotipii;  
  • sunt prezente ideile paranoide, de suspiciune și neîncredere în alții. 

 

Tulburarea de personalitate schizotipală exemple 

O persoană de sex fem ani, la vârsta maturității, crede că are capacități telepatice, că poate citi gândurile oamenilor și viitorul acestora. Se îmbracă strident cu rochii viu colorate. Stilul vestimentar este cochet dar aparte. De obicei această persoană este văzută rar în compania celorlalți. Este suspicioasă dacă îi vine cineva în vizită și se teme că oamenii nepoftiți îi aduc ghinion și-i afectează capacitatea pe care o deține. Cea mai mare parte a timpului și-l petrece cu previziuni. Este preocupată de astrologie și de influența astrelor asupra vieții. Crede că deține o capacitate deosebită și totodată un talent în a descifra astrele. Contactele cu alții sunt scurte și la obiect, fără a întreține relații apropiate, căci nu are încredere în oameni. Cea mai mare parte a timpului și-l petrece cu cținele. Deși este o persoană văzută ca ciudată de către ceilalți are talent la desen. Face schițe reușite pe care le vinde printr-un intermediar la prețuri modice.  

 

Diagnosticul diferențial al personalității schizotipale 

Diferența tulburării de personalitate schizotipală față de alte tulburări psihice ia în calcul simptomele psihotice. Chiar dacă în tulburarea de personalitate schizotipală apar simptome asemănătoare celor psihotice, acestea au o durată scurtă, de cîteva ore, nu se semnalează apariția de iluzii și halucinații. Atunci când se pune diagnosticul de face diferența cu schizofrenia, cu tulburări afective cu simptome psihotice ca de ex depresia psihotică. 

 

Image courtesy of adamr / FreeDigitalPhotos.net