Tulburare de personalitate histrionicaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate dramatice alături de tulburarea de personalitate antisocială, bordeline și narcisistă. Denumită înainte isterie sau personalitate isterică, nevroză isterică, tulburarea de personalitate histrionică se descrie prin dramatism, comportament de tip teatral, demonstrativ, comportament de seducție sexuală, cu scopul de a atrage și a se situa în centrul atenției celorlalți. Reacțiile emoționale sunt exagerate iar comportamentul este provocator, cu sau fără intenție. 

 

 

 

 

Caracteristicile tulburării de personalitate histrionică

Persoanele cu tulburare de personalitate de tip histrionic au nevoia exagerată de atenție din partea altora, nevoia de a seduce, a flirtra. Comportamentul de seducere este luat ca un joc, cu gesturi și comportament verbal improvizat sau fantezist, căci persoana se simte bine să fie în centrul atenției. În registrul emoțiilor și reacțiilor emoționale persoana dramatizează, adică trăiește maximal reacțiile emoționale și le însoțește de reacții teatrale, gesticulează, gesturile fiind însoțite de un limbaj vag în conținut, nu relatează fapte ci folosește cuvinte vagi ca de ex. extraordinar, enorm, nemaipomenit etc pentru a atrage atenția. Reacția la critică din partea celorlalți poate fi exagerată teatralismul ajungând la apogeu, gesturile și limbajul luând amploare. Persoana cu tulburare de personalitate histrionică se așteaptă ca demonstrația să fie urmată de aprobare din partea auditoriului.  

 

Tabloul clinic al tulburării de personalitate histrionică

  • se simte neconfortabil în situații în care nu se află în centrul atenției;
  • comportament de seducere, flirt în relațiile cu alții, inadecvat situațiilor, fie că este intenționat sau nu;
  • trece rapid de la o stare emoțională la alta, reacții emoționale de amploare;
  • apelează la înfățișare stridentă pentru a atrage atenția asupra sa;
  • comportament teatral, ca și cum ar juca un rol pe scenă;
  • limbaj lipsit de conținut consistent, lipsesc faptele, se folosesc cuvinte care impresionează;

 

Tulburarea de personalitate histrionică exemple 

O persoană de sex feminin care se ocupă cu inspecția stării de igienă a locurilor publice. Funcția sa este de control. Această personă este necăsătorită și în contactele sale la locul de muncă atrage atenția printr-un stil vestimentar ce bate la ochi, nepotrivit pentru vârsta sa, cu culori vii, decolteuri largi și rochii transparente. În contactele sale cu persoane de sex opus flirtează și încearcă să seducă, apelând la remarci și comentarii stridente, chiar dacă are de-a face cu persoane mult mai tinere decât ea. Limbajul este teatral, vorbește și gesticulează, dar conținutul nu este bogat. Nu lasă loc altuia să contribuie la discuție, căci ocupă tot timpul și spațiul prin a se centra pe sine însuși și a atrage atenția. 

 

Diagnostic diferențial al tulburării de personalitate histrionică 

Acest tip de tulburare de personalitate se întâlnește și la bărbați! Diferența se face cu alte tulburări de personalitate bordeline, dependentă sau narcisistă. În tulburarea de personalitate histrionică se remarcă persistența unui comportament teatral, de atragere a atenției prin orice mijloace, punând accent atât pe înfățișarea fizică dar apelând și la alte mijloace de seducție ca de ex prezentarea ca persoană neajutorată. 

 

Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net