Tulburare de personalitate fobicaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase și se caracterizează prin teama de evaluarea celorlalți, teama de respingere și prin urmare evitarea contactelor sociale. Persoana cu tip de personalitate fobică se simte neacceptată, neprețuită de ceilalți și este sensibilă la critică. 

 

 

 

 

Acesta este motivul pentru care persoana cu tulburare de personalitate evitantă evită relațiile cu alții, trăiește sentimentul insuficienței, al inferiorității în raport cu alții, de unde neliniștea și anxietatea. Acestea sunt persoane observante ale mediului din jur pe care-l scanează pentru a identifica semnale de neacceptanță și critică.

 

Tabloul clinic al Tulburării de Personalitate Fobică

  • reacții exagerate la critică;
  • evitarea situațiilor sociale sau de muncă care implică contacte umane, la bază fiind teama de insuficiență, critică sau respingere din partea altora;
  • anxietate provenită din teama de critică sau respingere;
  • nu caută relații apropiate cu alții până nu se simte sigur că este acceptat și plăcut de alții;
  • retragere în situații sociale de teamă că nu se ridică la nivelul altora;
  • se consideră o persoană incapabilă, neatractivă, care nu are nimic de oferit altora;
  • comportament reținut în situații sociale generat de senzația de insuficiență și teama de evaluare negativă din partea celorlalți;

 

Tulburare de personalitate fobică exemple 

Femeie, 20 ani, se raportează cu indiferență la situațiile sociale cu care se confruntă, este lipsită de dorința de a se implica în relații cu alții, gândește că este imposibil ca cineva să-i acorde atenție sau să o placă. Dacă cineva încearcă să se apropie de ea se dă la fund, vrea să treacă neobservată de către ceilalți. Remarcile colegilor de muncă o fac să se simtă incomfortabil mai multe zile la rând și, mai bine preferă să stea acasă decât să se simtă lipsită de valoare și atenție. Adoptă un comportament reținut în context social, căci altfel ar fi silită să se confrunte cu ceea ce ea crede că este insuficientă în raport cu ceilalți. Contactele sociale îi generează stări emoționale neplăcute, intense și oarecum străine.  

 

Diagnosticul diferențial al tulburării de personalitate fobică 

se face cu fobia socială, cele două tipuri de tulburări psihice situându-se pe un continuum, diferența dintre ele fiind una de grad, fobia socială fiind de un grad mai ușor iar tulburarea de personalitate reprezentând o tulburarea mult mai complexă.  

 

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net