Tulburare de personalitate dependentaFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase alături de tulburarea de personalitate fobică și obsesiv-compulsivă. Tulburarea de personalitate dependentă se întâlnește de obicei la femei și se definește prin nevoia exagerată a persoanei ca altcineva să aibă grijă de ea, să ia decizii în locul ei, comportament de supunere și dependență emoțională. 

 

 

 

Caracteristicile tulburării de personalitate dependentă

Persoana cu tulburare de personalitate dependentă nu poate trăi pe propriile picioare, trăiește prin alții. Are nevoie de stimulare și sprijin continuu din partea altora. Nu are propriile ținte și interese în viață, își lasă viața în mâinile altora cu încredere oarbă, acceptă să fie condusă în viață de către alții (de ex partener de viață). Este lipsită de păreri proprii sau nu și le exprimă de teama de a nu fi părăsită. Încrederea în sine ca și imaginea de sine slabă face ca o astfel de persoană să evite să-și asume responsabilitatea pentru activitățile zilnice căci se îndoiește de capacitatea ei de a se descurca. De obicei orice activitate zilnică sau decizie este inițiată și condusă de către altcineva. Anxietatea este trăsătura generală, persoana cu tulburare de personalitate dependentă trăiește cu teama de separare ca și cu teama să trăiască singură. O astfel de persoană este imatură, are nevoie de un partener ca să obțină atenție și protecție. Dificultatea apare atunci când persoana de care au fost dependente toată viața (ca de ex soțul) decedează. Atunci persoana cu tulburare de personalitate dependentă poate face un episod de depresie.

 

Tabloul clinic al tulburării de personalitate dependentă

  • nevoia ca altcineva să se ocupe de ea, să-i organizeze viața, să ia decizii în locul ei; 
  • nevoia de protecție și sprijin continuu;
  • teama de separare de persoana de care depind;
  • incapacitatea de decizie cu privire la viața proprie și la micile activități zilnice;
  • evitarea asumării responsabilității, îi lasă pe alții să decidă cu privire la existența și viața proprie;
  • dificultăți în a-și exprima opiniile temându-se să nu piardă sprijinul persoanelor de care depinde;
  • dificultăți în a-și planifica activități proprii, a derula un proiect propriu în mod independent, lipsa de interese și preocupări proprii;
  • se simte neajutorată lăsată singură, îi este teamă să se descurce pe cont propriu;
  • trăiește cu teama de a fi păsăsită, abandonată;
  • are nevoia de a intra în relații prin care să primească sprijin și atenție.

 

Tulburarea de personalitate dependentă exemple

O doamnă în vârstă al cărei partener s-a stins din viață întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în locuința proprie căci toate activitățile zilnice, cumpărăturile, facturile, planificarea vacanțelor etc era făcută de către soț. Doamna suferă o depresie și ajunge să fie internată în spital. Persoana în cauză nu are nici un interes, timpul liber și l-a petrecut urmându-și soțul. Nici cu activitățile zilnice nu este familiarizată căci curățenie nu-i place să facă iar de cumpărături și plata utilităților numai soțul s-a ocupat. După pierderea soțului practic ea a fost în imposiblitatea să se descurce la domiciliu iar separarea a generat anxietate și depresie. Întrebată ce-i plăcea să facă în timpul liber pomenește de fiecare dată de interesele lui și nu ale ei. Nu poate să ia o decizie legată de activitatea dintr-o zi, se simte neajutorată și caută pe cineva care să-i organizeze viața.  

 

Diagnosticul diferențial al tulburării de personalitate dependentă

Teama de abandon și separare este întâlnită și în tulburarea de personalitate bordeline numai că în aceast caz reacția este impulsivă, de autodistrugere și mutilare, de lezare a propriului corp. O persoană cu tulburare de personalitate bordeline, când simte amenințarea cu separarea, trece de la dragoste la ură față de aceeași persoană. În tulburarea de personalitate dependentă persoanele se agață de alții, atârnă desperate de alții și acceptă cu supunere condițiiile existenței alături de cealaltă persoană. Dacă separarea se produce există risc de dezvoltare a tulburărilor afective ca de ex depresie.

 

Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net