Tulburare de personalitate obsesivăFace parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase. Persoana cu astfel de tulburare de personalitate este perfecționistă, rigidă și zgârcită. Persoana cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă își sacrifică timpul liber și relațiile cu ceilalți oameni pentru prestații înalte la locul de muncă, este centrată în mod exagerat pe detalii, pe ordine și pe urmarea regulilor sau rutinelor prestabilite, fără să se abată. Pentru alții persoana cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă pare a avea un comportament disciplinat/auto-disciplinat, guvernat de reguli și instrucțiuni.

 

 

 

Caracteristica tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă

Persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă sunt persoane perfecționiste, centrate pe reguli, detalii, disciplină.

Activitățile și sarcinile le îndeplinesc urmărind cele mai mici detalii, refac sarcinile până când cred că sunt perfecte, fără lipsuri și greșeli. De obicei persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă își asumă realizarea sarcinilor în întregime fără să delege altora sarcini de mai mică importanță. Au un nivel de constiinciozitate ridicat, fiind persoane preocupate să nu piardă controlul, urmărind ca totul să iasă perfect. 


Tabloul clinic al tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă 

  • preocupare pentru detalii, reguli, aplicarea regulilor, reglementărilor, fără abateri, de unde rigiditatea; 
  • perfecționism în activitate, stabilește cerințe maxime, ceea ce are drept consecințe un tempo mai lent în realizarea sarcinilor;
  • exagerare în activitatea profesională, în detrimentul activităților de timp liber;
  • nivel ridicat de conștiinciozitate, fixare pe detalii, de unde lipsa de flexibilitate;
  • nu deleagă sarcinile mici altora, colaboratorilor la locul de muncă sau membrilor de familie;
  • nu se leapădă de obiecte fără valoare, le păstrează.

 

Tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă exemple

Doamna în vârstă de 47 ani, secretară în ultimii cinci ani, a încercat să facă față locului de muncă prin strădanii deosebite. Este în permanență în întârziere cu lucrările pe care, le are ordonate după propriile criterii în rafturi numerotate, etichetate după anul lucrării, gradul de dificultate etc. Are strânse de câțiva ani lucrări vechi, mai mult încercări de redactare la care nu renunță căci, se gândește că oricum a muncit la ele. Doamna lucrează pentru directorul comercial al unei firme, de multe ori stă peste program doar să se asigure că toți ceilalți pleacă și poate să aranjeze lucrările în ordinea pe care ea o dorește. Foarte frecvent i se întâmplă să refacă lucrările și să le redacteze de mai multe ori ca să se asigure că ajunge la forma perfectă. Deși a avut vreo câteva practicante pe timp de vară nu a scăpat niciodată de sub control evidența lucrărilor. Aceeași scrupulozitate a avut-o dintotdeauna cu copii sau cu soțul. Merge cu planificarea treburilor casnice până acolo încât ține evidența activităților celorlalți membri de familie. În ultimii doi ani doamna a prezentat simptome de anxietate simțind că nu mai face față cerințelor la locul de muncă. Încă din perioada adolescenței a fost o persoană fixată pe detalii și autodisciplină. Ceilalți o percepeau ca ieșită din comun, căci își impunea cu strictețe să urmeze regulile. 

 

Diagnosticul diferențial al tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă 

Se face cu tulburarea de anxietate obsesiv-compulsivă. În tulburarea de personalitate lipsesc gândurile obsesive, repetitive și acțiunile compulsive efectuate cu scopul de a reduce nivelul de anxietate. Citește mai mult despre Tulburarea de anxietate obsesiv-compulsivă . Elementul comun al acestor tulburări este anxietatea, căci persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă ajung să fie destul de anxioase atunci când perfecționismul cu tot setul de reguli pe care și le impun nu poate fi atins. 

 

Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net