Psihoterapie tulburări personalitatePsihoterapia este tratamentul de elecție. Există mai multe forme de psihoterapie utilizate în tratarea tulburărilor de personalitate: terapii cognitive (CBT, DBT, schema-terapie), terapii psihodinamice, terapia centrată pe transfer.

Terapiile cognitiv-comportamentale ajută individul să testeze noi modele de comportament în situații concrete dificile și să adopte noi strategii de intervenție. Strategiile disfuncționale sunt înlocuite prin exercițiu.

 

 

 

Tratament tulburari personalitateCele mai multe persoane cu tulburări de personalitate găsesc strategii de adaptare și reușesc să aibă o viață normală fără tratament. Atunci când tulburările de personalitate au o patologie asociată cu risc de sinucidere, vătămare corporală,  comportament antisocial sau funcționare defectuoasă în viața zilnică se recurge la tratament. Tratamentul tulburărilor de personalitate este simptomatic. Prima alegere ca metodă de tratament este psihoterapia. Tratamentul farmacologic în tulburările de personalitate este nespecific.