Tratament tulburari personalitateCele mai multe persoane cu tulburări de personalitate găsesc strategii de adaptare și reușesc să aibă o viață normală fără tratament. Atunci când tulburările de personalitate au o patologie asociată cu risc de sinucidere, vătămare corporală,  comportament antisocial sau funcționare defectuoasă în viața zilnică se recurge la tratament. Tratamentul tulburărilor de personalitate este simptomatic. Prima alegere ca metodă de tratament este psihoterapia. Tratamentul farmacologic în tulburările de personalitate este nespecific.

 

 

Scopul tratamentului în tulburările de personalitate

Ce se tratează? În tulburările de personalitate se tratează simptomele, se încearcă reducerea sau ținerea lor sub control.

Prin psihoterapie se încearcă dezvoltarea  capacității de a face față situațiilor dificile, formarea de capacități de reglare a afectelor și impulsurilor, ținerea sub control a izbucnirilor impulsive, dezvoltarea capacității de interacțiune cu alții, reducerea riscului de vătămare și sinucidere.

În tulburările de personalitate borderline (emoțional-instabile), una dintre cele mai severe tulburări de personalitate, se urmărește reducerea riscului de sinucidere, formarea unei alianțe bazate pe încredere cu terapeutul și întărirea acesteia, întărirea motivației de a continua relația terapeutică. Se urmărește formarea de abilități de relaționare cu ceilalți ceea ce duce la o mai bună imagine de sine și la reducerea simptomelor. 

Tipuri de personalitate cum ar fi bordeline, antisocial sau histrionic beneficiază de ajutorul psihoterapiei. Tulburările de personalitate nu se vindecă dar prin tratament se îmbunătățește considerabil capacitatea de a funcționa optim în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, relații mai bune, conflicte mai puține, stare de bine și mulțumire, izbucniri mai reduse, mai puține tentative de autovătămare. 

Metodele de psihoterapie utilizate în tratarea tulburărilor de personalitate sunt:

  • Terapiile cognitiv-comportamentale sau CBT
  • Terapia psihodinamică sau TP
  • DBT sau psihoterapia dialectic-comportamentală
  • Mai nou, terapia bazată pe mentalizare sau MBT
  • Schema-terapia, de origine cognitivă
  • Terapia bazată pe transfer (Transference focused therapy)

Aceste metode psihoterapeutice urmăresc să creeze o alianță terapeutică de sprijin și să introducă corecții în relațiile interpersonale ale persoanei afectate. Psihoterapia, oricare ar fi orientarea acesteia, introduce modele de relații interpersonale care sunt practicate sau aplicate în diferite situații sub îndrumarea terapeutului. 

Prin psihoterapie se urmărește formarea și consolidarea unor comportamente cu risc redus de autovătămare corporală.

Tratamentul farmacologic în tulburărilor de personalitate este simptomatic. Nu există tratament farmacologic specific. Scopul tratamentului farmacologic este de reducere a impulsivității, agresivității, instabilității dispoziției, simptomelor psihotice sau comportamentului de autovătămare. Se administrează antidepresive, anxiolitice, antipsihotice în doze mici, litium pentru efectul de stabilizare a stării de dispoziție. Se pot administra doze mici de neuroleptice, după caz și doar dacă se justifică admnistrarea lor. Benzodiazepinele se administrează foarte rar, sub supraveghere strictă, datorită pericolului de dependență.

 

Image courtesy of marcolm at FreeDigitalPhotos.net