Psihoterapie tulburări personalitatePsihoterapia este tratamentul de elecție. Există mai multe forme de psihoterapie utilizate în tratarea tulburărilor de personalitate: terapii cognitive (CBT, DBT, schema-terapie), terapii psihodinamice, terapia centrată pe transfer.

Terapiile cognitiv-comportamentale ajută individul să testeze noi modele de comportament în situații concrete dificile și să adopte noi strategii de intervenție. Strategiile disfuncționale sunt înlocuite prin exercițiu.

 

 

 

Terapie cognitiv-comportamentală (CBT)

Terapia (psihoterapia) cognitiv-comportamentală sau CBT a fost dezvoltată pentru tratarea depresiei. CBT se aplică în prezent în tratarea diferitelor tulburări psihice.

Terapia cognitiv-comportamentale scoate la lumină lipsa de cunoștințe și experiențe la persoanele cu tulburări de personalitate. Indiferent de tipul tulburării de personalitate problema individului se conceptualizează adică se traduce în termeni de interpretări eronate și folosire de strategii de acțiune disfuncționale.

Lipsa de cunoștințe și experiențe de viață există din perioada timpurie, a copilăriei. Strategiile de acțiune sau de rezolvare de probleme/conflicte etc s-au format în perioada timpurie și au funcționat din necesitate la momentul respectiv dar aceste strategii sunt defectuoase. În momentul actual ele nu mai sunt funcționale. Situațiile de viață nu mai sunt aceleași și nici persoanele care interacționează. Persoana cu tulburare de personalitate trebuie să-și însușească strategii sănătoase și funcționale.

Terapiile cognitiv-comportamentale ajută individul să înlăture emoțiile negative, bariere emoționale care stau în calea schimbării. Astfel, persoana cu tulburare de personalitate este învățată să se deschidă schimbărilor, testărilor și astfel să își completeze experiența. Individul testează concret cum poate să intre în relații cu alții pe bază încredere și flexibilitate. Aceste noi modele de relații vor înlocui modelul de relaționare bazat pe conflict care datează din copilărie.

Citește mai mult despre terapia cognitivă sau cognitiv-comportamentală

 

Terapia psihodinamică

cu originea în psihanaliză are rolul de a face inconștientul conștient . Terapia psihodinamică ajută individul în a-și reduce iraționalul și comportamentele disfuncționale. 

Persoanele cu tulburări de personalitate au un Eu imatur, sentimentul identității deformat. Rolul terapiei psihodinamice este de întărire a funcțiilor Eului și sprijinirea maturizării Eului.  Terapeutul sprijină persoana afectată să se maturizeze, analizează problema actuală prin trecutul individului. Citește mai mult despre terapia psihodinamică  

 

Terapia dialectică cognitiv-comportamentală (DBT)

este mai mult decât o terapie, este un complex de măsuri psihologice și sociale prin care se tratează persoanele cu tulburare de personalitate bordeline (emoțional-instabilă) cu risc mare de sinucidere. 

Terapia dilectică cognitiv-comportamentală include pe de o parte strategii tradiționale de terapie cognitiv-comportamentală dar este și o terapie bazată pe mindfulness.

Terapeutul DBT își acceptă clientul așa cum este, cu problemele și dificultățile sale emoționale și de comportament și lucrează sistematic cu strategii de analiză și schimbare cognitivă, emoțională și comportamentală. De aici conotația dialectică a terapiei DBT, acceptanță și schimbare în același timp.

Terapia DBT încearcă să ajute clientul în formarea strategiilor esențiale pentru a duce o viață normală și care sunt defectuoase la persoana cu tulburare de personalitate bordeline. Există patru grupuri mari de strategii la care se lucrează: interpersonale, reglarea emoțională, toleranța la stress și controlul impulsurilor, și mindfulness.

 

Transference-focused therapy (TFT)

 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net