PsihogeriatrieO nouă disciplină: Psihogeriatria!

Particularitățile tulburărilor psihice ale vârstnicilor au dus la o nouă disciplină în psihiatrie sub denumirea de psihogeriatrie sau gerontopsihiatrie, geropsihologie; nu s-a ajuns la un consens în privința denumirii.

Psihogeriatrie: Ce se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă?

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Creierul este afectat de modificări degenerative odată cu înaintarea în vârstă; astfel, faza de îmbătrânire biologică este în jurul vârstei de 65-70 de ani. Chiar în cazul procesului normal de îmbătrânire se reduce activitatea neurotransmițătorilor (dopamina, serotonina, acetilcolina, noradrenalina, GABA, glutamat etc), care sunt substanțe chimice ce asigură transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni.

Psihogeriatrie: Efectul acestor procese sunt modificări cognitive și emoționale. Dacă creierul se atrofiază atunci crește riscul apariției de tulburări psihice, în principal funcții psihice ca cogniția, memoria, atenția, controlul emoțional ca și funcțiile motorii fiind afectate. Cu alte cuvinte apare un tablou clinic caracterizat prin capacitate de învățare diminuată, reducerea memoriei, diminuarea atenției, tulburări emoționale printre care deprimarea sau iritabilitatea, agitație psihomotorie, agresivitate etc. Capacitatea de efectua acțiuni simultane se reduce, capacitatea de a prelucra informații din surse multiple și concomitente de asemenea, nu mai există puterea de concentrare a atenției la un nivel funcțional, diminuează capacitatea de gândire, apar dificultăți în mai toate planurile vieții psihice. Reacțiile emoționale la aceste transformări sunt de panică, anxietate, tristețe, descurajare, frustrare etc.

Etiologia în psihogeriatrie

Psihogeriatrie: care sunt cauzele tulburărilor psihice la vârstnici? În cazul tulburărilor degenerative ca boala Alzheimer se produc modificări semnificative ale funcțiilor creierului ca urmare a pierderii de celule nervoase și legăturilor dintre acestea. Psihogeriatria are în vedere cauzele care duc la dezvoltarea tulburărilor psihice la vârstnici cum ar fi traume ale creierului, accidente vasculare care duc la irigarea deficitară a  creierului cu oxigen, bolile somatice ca de ex boala Parkinson sau traumele psihice. Psihogeriatria este o disciplină necesară deoarece tulburările psihice ale oamenilor în vârstă au particularități specifice iar simptomele psihice la vârstnici sunt de multe ori nediagnosticate, puse pe seama bătrâneții. Tratamentul farmacologic al tulburărilor psihice la cei vârstnici duce la reacții diferite de cele ale adulților, dacă se ia în considerare reducerea substanțelor numite neurotransmițători la vârstnici (substanțe care mediază transportul informației de la un neuron la altul la nivelul sinapselor). Dezvoltarea psihogeriatriei duce la cunoașterea mai bună a particularităților tratamentului farmacologic, o mai buna monitorizare a efectelor medicamentelor administrate la vârstnici, atât a efectelor dorite, de îmbunătățire a stării psihice a vârstnicilor dar și a efectelor secundare.  


Tabloul clinic al tulburării psihice în psihogeriatrie

Tulburările psihice la vârstnici nu sunt la fel de bine delimitate ca la adulți. Deși psihogeriatria se dezvoltă ca o disciplină tânără, nici cea mai nouă ediție a Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5, 2013) nu delimitează tulburările psihice ale vârstnicilor de cele ale adulților tineri. În activitatea clinică din secțiile de psihogeriatrie conduita terapeutică este specifică. Tratarea bolilor psihice ale vârstnicilor se va face în secții destinate persoanelor dina această categorie de vârstă, secții de psihogeriatrie. Amestecul persoanelor de diferite categorii de vârstă și diagnostice psihiatrice nu este recomandat.

Modificările degenerative ale creierului, tulburările cognitive la care se adaugă bolile somatice, ca și transformările în mediul social al persoanei în vârstă sunt cauze multiple care fac dificil diagnosticul tulburării psihice la vârstnici.

Examenele și investigațiile în psihogeriatrie

Diagnosticul tulburărilor psihice la vârstnici implică multiple investigații. Se caută boli somatice și boli psihice anterioare, se ia în considerare situația socială a vârstnicului, se identifică traume psihice, se ține cont de împovărarea psihică legată de familie și trecutul personal, se realizează un examen neurologic amănunțit și o examinare neuropsihică cu testarea funcțiilor cognitive prin teste psihologice, se adună informații despre consumul de medicamente și consumul de alcool.

În psihogeriatrie se folosesc metode moderne de investigație ca computer tomograf (CT) sau magnet roentgen (RMN) investigându-se posibile cauze ca infarct cerebral, atrofie cerebrală, modificări ale substanței albe a creierului sau prezența unor leziuni vasculare etc.

Psihogeriatria are ca grup țintă tulburările psihice ale vârstnicilor
  • Tulburări depresive și anxioase. Citește despre Psihogeriatrie și depresia la vârstnici ca și despre Psihogeriatrie și anxietatea la vârstnici Unele persoane au avut tulburări depresive sau anxioase încă din perioada de adult tânăr în timp ce altele capătă aceste tulburări psihice la bătrânețe. Anamneza (date despre istoricul bolii) și interviul clinic sunt importante pentru stabilirea diagnosticului. Citește despreDepresie și Anxietatela vârsta adultă.
  • Tulburarea bipolară la vârstnici trebuie tratată chiar dacă debutul este tardiv! Citește despre Tulburarea bipolară la adultul tânăr.
  • Schizofrenii și tulburările schizofreniforme. Schizofrenia este o boală gravă al cărei debut la vârste înaintate nu este exclus. Citește despre Simptomele și Tratamentul Schizofreniei la adultul tânăr.
  • Delirul sau Confuzia la vârstnici este o tulburare acută, cu simptome de diferite grade de severitate, cu evoluție imprevizibilă și dramatică. Citește despre Psihogeriatrie și Delirul la vârstnici
  • Grupul demențelor la vârstnici trezește interesul deoarece populația globului îmbătrânește și odată cu ea crește numărul numărul bolilor degenerative ale creierului! Citește despre Psihogeriatrie și Demența la vârstnici .